Francouzský venkov v českém paneláku

Datum: 2.5.2018
obrázek
Když jsme se dozvěděli o výzvě, která stála před designérkou Dášou Laušmanovou, byli jsme od samého počátku velmi zvědaví a netrpělivě čekali na výsledek. Dášina klientka Klára bydlí v klasickém panelovém domě ze sedmdesátých let minulého století.

Předností je však umístění samotného domu, který je situován do parku s velkým množstvím zeleně. Klára již řadu let snila o venkovském rodinném domě ve Francii. Když se smířila s myšlenkou, že zůstane bydlet v Čechách v panelovém bytě, rozhodla se francouzský venkov zabydlet u sebe doma.

Úložné prostory především

Nejprve bylo třeba upravit dispozici. Jedním z nejdůležitějších požadavků klientky bylo systematicky uspořádat nové úložné prostory v chodbě tak, aby měly své místo sezónní a mimosezónní oblečení, pračka se sušičkou, čistící a úklidové prostředky, vysavače, kbelíky a vestavný koš na prádlo. K tomuto úkolu se designérka Dáša postavila čelem a jeho řešení vzala opravdu, tak říkajíc, z gruntu. Využila k tomu nevyužitý prostor společné chodby celého patra domu a vytvořila předsíň bytu, která navazuje na chodbu v bytě.

Porovnání původního a nového půdorysu

Změna je dobře patrná z původního a nového půdorysu. Důkazem, že to bylo velmi odvážné, ale zároveň praktické řešení, je fakt, že jej začali postupně kopírovat obyvatelé dalších pater domu, kteří se rozhodli pro rekonstrukci bytu později. V nové předsíni má své místo šatní skříň, úložný prostor pro boty a věšák na kabáty.

Přestavba jádra

Jak už to v panelácích bývá, nebylo by opravdové rekonstrukce, kdyby neproběhlo vybourání a kompletní přestavba koupelnového jádra. Novou koupelnu se designérka Dáša rozhodla spojit s toaletou. Vzniklo tak opticky otevřené místo bez zbytečných příček a předělů, kdy celý dojem lehkosti a vzdušnosti interiéru umocňují posuvné dveře. Vzdušnost prostoru koupelny a její příjemnou atmosféru umocňuje velké zrcadlo s mini LED osvětlením.

Půlkruhový jídelní stůl

Příjemným a teplým dojmem působí také kuchyně s půlkruhovým jídelním stolem s originální kovovou nohou a krásným výhledem přímo do zeleného parku. Kromě stylové kuchyňské linky je zde velmi zajímavým detailem použitý kryt jinak klasického radiátoru, který výrazně podtrhuje použitý designový styl.

Decentní kombinace barev

Celý interiér bytu je laděný do decentní kombinace bílé, krémové a světle hnědé barvy, místy oživený světle zelenou či elementem dřeva, které můžeme vidět na vinylové podlaze, kuchyňské desce nebo jako součást dekorace v otevřených úložných prostorách.

Co dostane novou tvář?

K této rekonstrukci bytu se v budoucnu ještě vrátíme, klientka s designérkou se rozhodly realizovat ji na etapy. Nejdříve přišla řada na kuchyň, koupelnu a chodbu, později dostane novou tvář také obývací pokoj. Už dnes ale můžeme s jistotou říci, že se designérce Dáše rekonstrukce opravdu vydařila a těšíme se na její pokračování.

Text: Jan Chára

Foto: Czech Deco Team



Ing. Dáša Laušmanová - Rossy design

Tvořím pro vás interiér, který je součástí vás i vaší rodiny. Interiér, ve kterém se budete cítit sami sebou. Interiér, který žije s vámi. Jsem členem sdružení Czech Deco Team.


 

 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne