Omšelý interiér proměnili v barevnou oázu

Datum: 13.12.2017
obrázek
Jakub s Danielou jsou životní partneři, ale také spolu pracují pod značkou 1+1 atelier. Po zvážení všech pro a proti se rozhodli starý čtyřiašedesátimetrový byt po Jakubově babičce zrekonstruovat a využít ho pro vlastní bydlení. Zatím jednu místnost bytu využívají jako pracovnu, ale časem se promění v dětský pokoj.

K příjemné infrastruktuře místa lze k výhodám zdejšího bydlení přičíst i okolní udržovanou zeleň a zanedbatelné není ani nejvyšší páté patro, které skýtá pěkný výhled do krajiny a okolní zástavby. Byt bylo třeba provzdušnit, prosvětlit a eliminovat nevyhovující malé pokojíčky.

Všechno bylo průchozí

„Nepříjemné bylo i to, že vše bylo průchozí,“ komentuje nešťastnou dispozici bytu Jakub a pokračuje: „Likvidací příčky jsme se snažili zvětšit především obývací pokoj, kde člověk tráví většinu času, a propojit ho s kuchyní a jídelnou.“ „Zvažovali jsme více návrhů úprav interiéru, ale nakonec jsme ložnici přemístili do poměrně malého prostoru původní kuchyně. Využíváme ji opravdu jen pro spaní. Vyhovuje nám i orientace do klidného dvora a na sever, protože se v ní příjemně spí i v létě,“ doplňuje Daniela.

Jediným řešením kompletní rekonstrukce

Byt nevyhovoval novým majitelům především svou dispozicí z roku 1958, která i se svým umakartovým jádrem odpovídala spíše panelovému bydlení. Celý prostor, jak již bylo řečeno, rozdělovalo velké množství příček. Interiér byl příliš tmavý a komplikovaný. Působil roztříštěně a stísněně. Z miniaturního kuchyňského koutu se vcházelo do odděleného obývacího pokoje s jídelním stolem přes dvoje dveře a předsíň. Do průchozí ložnice se dalo vstoupit z obýváku i kuchyně. Jediným řešením byla kompletní rekonstrukce, která počítala i s novou, lepší dispozicí.

Doslova od podlahy

Aby Jakub s Danielou dosáhli interiéru, který září svěžestí a optimistickými barvami, bylo třeba postupovat doslova od podlahy. Původní parkety už nebyly vhodné k renovaci a víceúrovňové podlahy v bytě bylo třeba sjednotit. Vizi světlého interiéru s čistě bílou výmalbou podpořila dřevěná dubová podlaha, která celek pocitově zahřála a zútulnila. „Nechtěli jsme do městského bytu vnášet venkov, proto má dubové dřevo jen jemně rustikální dekor, který jsme pak použili i v jiných detailech, například u pracovních desek v kuchyni,“ vysvětluje Daniela.

Obrazy prostor dolaďují

Jednoduchý a kvalitní základ je oživen veselými detaily. Neutrální bílé kuchyni vtiskla nápadnou originalitu skleněná stěna za pracovní deskou a obývací pokoj rozsvítily zářivé dekorační polštáře. Elegantní výraz celku podpořily abstraktní obrazy v barevných tónech, které ho vhodně dolaďují.

Praktická nika pro vestavěné šatní skříně

Umakartové jádro nahradily pórobetonové cihly. Řemeslníci také vyměnili všechny skleněné okenní a dveřní výplně a vyrovnali podlahu. Přestavbou koupelny vznikla v ložnici praktická nika pro velké vestavěné šatní skříně. Toaleta zůstala samostatná. V části bytu jsou stropy snížené sádrokartonovými podhledy, zakrývají tak novou elektroinstalaci a vzduchotechniku.

Bílá mozaika v kombinaci s benátským štukem

V chodbě byly původní věšákové niky nahrazené uzavřenou šatní skříní a botníkem s posuvnými dveřmi. V koupelně je místo vany dostatečně velký sprchový kout s odtokovým kanálkem. Klasický litinový radiátor nahradil otopný žebřík. V koupelně a na toaletě jsou na podlaze tmavé velkoformátové dlaždice, na stěnách je bílá mozaika v kombinaci s benátským štukem. Rekonstrukce bytu velmi prospěla. Zařízení je funkční, užívání je jednoduché a do místností se dostalo denní světlo.

Vybavení cenově dostupné

„S ohledem na finanční možnosti jsme investovali především do kvalitního základu a designových svítidel. Kromě skříně v chodbě a skříňky na toaletě tu nemáme nábytek zhotovený přesně na míru, ale volili jsme vybavení cenově dostupné, které jsme pořídili například v Ikea,“ říká Jakub. „Oba stoly i židle a křeslo jsou zdařilé repliky designu Vitry, který se nám líbí. Věřím, že si časem pořídíme originály,“ plánuje Daniela.

Proměna se velmi povedla

Do takovéto svěžesti a barevnosti se může probudit omšelý interiér původně menšího třípokojového bytu v cihlové zástavbě v Praze 8, když se do proměny pustí dva mladí architekti, kteří vnímají jeho potenciál a promění ho tak, jak jim nejlépe vyhovuje. A zároveň je inspirací pro ostatní, kteří chtějí své bydlení také zlepšit.

Text: Jan Chára

Foto: Jiří Ernest



1+1 ateliér

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure d´Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Kontakt: www.11atelier.cz


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
45%
 
18%
 
20%
 
8%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne