Souhra barev a tvarů

Datum: 18.4.2017
obrázek
K rekonstrukci bytu se majitelka rozhodla především z potřeby odhlučnit byt a vyřešit tak akustickou pohodu. Dalším bodem ke splnění byla rekonstrukce koupelny a WC, chodby se šatnou a ložnice.

Klientka oslovila ke spolupráci bytového architekta Jana Počepického, s jehož prací se ztotožnila a zaujaly ji detaily navržené v publikovaných interiérech, které chtěla také použít ve svém novém bydlení.

Další požadavky

Spolupráce byla o to již od samotného počátku snazší a vedla k úspěšné proměně, která je zdokumentována v dalších řádcích článku a především v uveřejněných fotografiích a vizualizacích. Při realizaci, kdy vznikala již nová podoba koupelny, se klientka rozhodla pro rekonstrukci i kuchyně s obývacím pokojem. To zahrnovalo hlavně výměnu podlahové krytiny a novou kuchyňskou linku.

Dispozice bytu téměř bez zásahu

„Dispoziční řešení bytu zůstalo až na malé změny bez velkého zásahu a bourání nosných konstrukcí“, dodává za realizaci Petr Párys. Jednalo se o rozdělení místnosti sloužící jako komora, která se rozdělila příčkou na část šatny, která se zpřístupnila rovnou z chodby a na menší část pro uskladnění s policemi.

Zvítězilo SIKO

Při úvahách o rekonstrukci tohoto bytu se jak architekt Jan Počepický, tak firma STAVINT Petra Páryse dohadovali, koho osloví v souvislosti s dodávkou nábytkového zařízení a uvažovaných nových dveří. Nakonec se rozhodli a oslovili firmu SIKO, protože tam byla záruka, že požadované zařízení jak do kuchyně, tak do koupelny najdou tak zvaně pod jednou střechou.

Rekonstrukce koupelny a WC

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku. Přáním klientky bylo zaměnit vanu za sprchový otevřený kout bez vaničky, umyvadla na desce se zásuvkou, dostatečně velké zrcadlo, doplňkové vysoké skříňky, vyřešení prostoru pro pračku se sušičkou.

Volba obkladu a dlažby padla na velmi oblíbenou sérii českého výrobce s použitím rektifikovaného formátu 30x60 s jemnou strukturou linek v barevném provedení bílá a béžová. Obklad byl doplněn o mozaiku v designu proužků.

Elegantní řešení pro sprchování

Pro vytvoření moderního sprchového koutu byla jasná volba bytového architekta Jana Počepického na pevnou stěnu walk-in, která vytváří minimalistické a elegantní řešení pro vytvoření volnoprostorového sprchování. Stěna je vyráběna z tvrzeného bezpečnostního skla tloušťky 8 mm s úpravou pro snadnější čištění a údržbu. Kromě běžného sprchového setu umožňuje pohodlné sprchování navíc i hlavová sprcha s nástěnným ramenem.

Koupelnový nábytek na míru

Při výběru umyvadla na desku bylo nakonec vybráno elegantní umyvadlo obdélníkové tvaru se zaoblenými rohy, otvorem pro baterii a přepadem. Koupelnový nábytek, aby vyhovoval zadání na rozměr, tvar a dekor, byl navržen na míru, čímž byl celý proces o to náročnější, ale výsledek stojí za to.

Kombinace bílého a béžového obkladu s proužkovou mozaikou

Původní koupelnový žebřík byl nahrazen novým s pochromovaným povrchem a prohnutým profilem, tak aby více zapadal do celého konceptu koupelny. Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna – kombinace obkladu bílá a béžová s proužkovou mozaikou. Závěsné WC bylo vybráno ze stejné série jako umyvadlo.

Nové interiérové dveře

"Vzhledem k tomu, že se zachováním dispozice bytu se nemuseli měnit pozice stávajících interiérových dveří, zachovali jsme původní kovové zárubně, které se jen opatřily novým bílým nátěrem a k nim jsme vybrali nová křídla. Pro ucelení celého konceptu, kterým bylo nechat vyniknout novou plovoucí podlahu v tmavším odstínu dekoru dubu, jsme se s klientkou rozhodli použít čistě bílé dveře s profilováním," dodává bytový architekt Jan Počepický. Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Kuchyňská linka ve tvaru L

Rozmístění kuchyňské linky vycházelo z původní koncepce, tedy byl zachován tvar L, ale to bylo vše. Nová kuchyňská linka a rozvržení skříněk bylo navrženo bytový architektem Janem Počepickým tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům. Na původním místě zůstala pouze lednice v levém rohu, následuje skříňka se zásuvkami, skříňka s dřezem. Dále následují rohové skříňky s pracovní deskou pro přípravu pokrmu, elektrická trouba s varnou deskou a vestavěnou digestoří pod horní skříňkou a odkládací prostor za varným centrem. Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek v bílém lesklém laku v kombinaci s dřevodekorem v provedení dub na pracovní desce, zádech kuchyňské linky a korpusu.

Text: Jan Chára

Foto: Josef Neumann

Plánky a vizualizace: Jan Počepický

Zařízení koupelny, kuchyně a nové dveře byly vybrány z nabídky produktů firmy SIKO.



Ing. arch. Jan Počepický

„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“

www.janpocepicky.cz, tel.: (+420) 732 488 661, e-mail: jp@janpocepicky.cz

Petr Párys – STAVINT

„Jsme zde proto, abychom Vás vedli při cestě k Vašemu vysněnému interiéru. Plníme a tvoříme Vaše přání již od roku 1999. Chceme se stát Vaším přítelem, který umí poradit a pomoci."www.stavint.cz, tel.: (+420) 603 945 553, e-mail: stavint@seznam.cz.


 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne