Proměna starého bytu v příjemný domov

Datum: 26.8.2016
obrázek
Starý byt po rodičích, který nebyl nikdy zrekonstruován. Mladý pár se obrátil na architekty s požadavkem návrhu a realizace kompletní rekonstrukce tak, aby jejich byt odpovídal dnešní době a splňoval jejich požadavky na bydlení.

Byt o dispozici 3+1 byl ve špatném stavu a bylo potřeba provést kompletní rekonstrukci od výměny skladby podlah, přes elektroinstalace, nový kotel a topná tělesa, až po nové omítky a malby.

Našli společnou řeč

Dispozici bytu chtěli majitelé zachovat stávající, proto se návrh věnuje především vybavení interiéru a drobným stavebním úpravám. Již v návrhu investor s architektem našli společnou řeč a podařilo se jim vytvořit příjemné a praktické bydlení v kombinaci s neotřelým a nadčasovým designem. Barevné řešení interiéru je laděno spíše do přírodních až neutrálních barev tak, aby bylo možné použitím doplňků různých barev interiér jednoduše obměňovat a tím se stal nadčasovým.

Nepravidelný půdorys obývacího pokoje

Obývací pokoj je jedinou místností v bytě, kde byly zachovány stávající parkety. Ty byly repasovány a namořeny do odstínu tmavě hnědé. Místnost má nepravidelný půdorys, kde nenajdete pravý úhel, bylo tedy výzvou pojmout prostor funkčně a netradičně. Interiér obývacího pokoje architekt navrhnul na konceptu odlehčených horizontálních linií v podobě polic na trny, které probíhají přes roh místnosti a opticky obepínají prostor.

V souladu s odstínem parket

Televize je zavěšená na nábytkovém panelu, materiálově sladěném s ostatním navrženým vybavením, a za ním jsou schovány veškeré přívodní kabely. Odstín tmavých nábytkových dílců byl vybrán s ohledem na odstín parket mořených do čokoládově hnědé.

Pracovní kout ve druhém rohu pokoje

Na televizní stěnu plynule navazuje pracovní kout ve druhém rohu obývacího pokoje. Dostatek otevřených úložných prostor nenásilně doplňují bílé uzavřené prostory přístupné pomocí výsuvů ve spodní části nábytku a výklopů v části horní.

Sedací souprava čalouněná bezúdržbovou textilií

Naproti televizi je v rohu umístěna rozkládací sedací souprava, čalouněná bezúdržbovou textilií v neutrálním béžovém odstínu tak, aby ladila se zbytkem interiéru. Pod původní rákosový strop byly zavěšeny sádrokartonové podhledy, které zjednodušují rozvedení nových elektroinstalací, a umožňují vytvoření kastlíků, jež elegantně ukryjí garnýže pro záclony a případné závěsy.

Tmavě hnědé odstíny a neutrální bílá

Obývací pokoj navazuje na kuchyň s jídelním koutem. Zvolená barevná kombinace přírodních tmavě hnědých odstínů a neutrální bílé prochází celým interiérem. Ve všech zbylých místnostech bytu, vyjma dvou ložnic, je položena velkoformátová dlažba ze Španělska.

Kuchyně - jednoduché a moderní řešení

Kuchyňská linka přizpůsobená prostoru je řešena jednoduše a moderně. Kvůli praktičnosti jsou zádový obklad i pracovní deska vyrobeny každý z jednoho kusu materiálu. Dvířka horních skříněk jsou vyrobena z mléčného skla, zasazeného do hliníkových rámečků. Otevírání spodních skříněk je vyřešeno použitím praktických a uživatelsky pohodlných podélných úchytových profilů. Mimo veškeré dnes standardní spotřebiče se do kuchyňské linky podařilo zabudovat i vestavnou pračku, kterou nebylo možné umístit do malé koupelny.

Koupelna oživena červenou perleťovou mozaikou

Koupelna nepravidelných rozměrů je se zbytkem interiéru propojena jednotnou velkoformátovou dlažbou, které bylo využito i k obložení jejích stěn do výšky jednoho metru. Koupelna je oživena červenou perleťovou mozaikou, na niž navazuje obklad ve světle krémovém odstínu totožného formátu jako tmavý.

Krémové obklady na toaletě

Na toaletě jsou použity pouze světle krémové obklady, aby nebyl prostor opticky zmenšován. Z technických důvodů nebylo na WC možné aplikovat podomítkovou splachovací nádržku, proto byla vybrána samostatně stojící mísa, na niž svým designem navazuje i použité umývátko.

Rekonstrukce probíhala ve dvou fázích

Obě ložnice prošly kompletními stavebními úpravami, vybavení si však majitelé ponechali stávající. Rekonstrukce probíhala ve dvou fázích. Fáze návrhu nového interiéru zabrala zhruba pět týdnů a samotná realizace potom trvala necelé tři měsíce.

Text: Jan Chára

Foto: Univers projekt


Ing. arch. Tomáš Valeský

Šest let se profesionálně věnuje interiérovému designu a projektům rodinných domů. Navrhuje a zařizuje interiéry kompletně na klíč, včetně vizualizací, řešení dispozic, stavebních úprav, návrhů nábytku na míru a zajištění jeho výroby. Je absolventem FA VUT Brno. Zkušenosti získal v předních brněnských ateliérech a nábytkářských firmách. Od roku 2012 působí jako hlavní architekt ve firmě Univers projekt v Brně.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne