Design struktury jemných linek

Datum: 1.7.2016
obrázek
Tak třeba příjemná koupelna patří k důležitým prostorám, které dělají domov domovem. Zvolené barvy a použité materiály by měly být pro obyvatele co nejpříjemnější, aby ráno pomohly k nastartování nového dne a večer k uklidnění a odpočinutí.

Co člověk, to samozřejmě jiný názor a jiný pocit. Proto nelze obecně doporučit, které barvy do koupelny použít a které jsou tabu. Spousta lidí zejména u nás je podle odborníků stále ovlivněna konzervatizmem a nepouští se do příliš odvážných variací.

Z dopisu čtenářky

„...už jsem viděla několik zdařilých rekonstrukcí podobných bytů uveřejněných v časopisu PANEL PLUS. V podstatě se jedná o výběr firmy, která by zvládla veškeré práce v dobré kvalitě a za rozumný peníz. Výrazná změna dispozice bytu po rekonstrukci asi nebude možná, vzhledem ke stávajícímu stavu, ale byla bych ráda, kdyby se alespoň zvětšil vstupní prostor z obývacího pokoje do kuchyně a také plocha koupelny. V příloze posílám jednoduchý plánek bytu 3+1. Z chodby jsou ještě naznačeny dveře do dětského pokoje a z kuchyně do ložnice."

Čtenářce byl redaktorem našeho časopisu doporučen ke spolupráci bytový architekt Jan Počepický, s jehož zdařilými realizacemi jste se již několikrát mohli setkat. K realizaci rekonstrukce byla přizvána na doporučení bytového architekta stavební firma Petr Párys-Stavint.

Naplnit požadavky moderní doby

Již při první komunikaci s klientem byly stanoveny priority, které by měla rekonstrukce naplňovat. Jednalo se především o vyřešení zvětšení obývacího pokoje a propojení se vstupní chodbou, tak aby působila světleji a vzdušněji. Dále bylo požadavkem zvětšení koupelny a kuchyně a jejich vyřešení, tak aby odpovídaly požadavkům moderní doby.

Optické zvětšení zádveří

V prvé řadě se jednalo o vybourání části příčky mezi předsíní a obývacím pokojem a vytvoření nové příčky vymezující prostor za vstupními dveřmi do obytu, čímž vzniklo zádveří oddělené od navazující chodby posuvnými skleněnými dveřmi. V zádveří byla navržena velkoformátová dlažba nejen na podlahu, ale i na stěnu, na které je navržen věšák kabátů a botník s lavicí. Jedná se nejen o optické zvětšení zádveří, ale i o praktickou věc. V nově vzniklém prostoru z části předsíně byla navržena plovoucí podlaha stejně jako v obývacím pokoji, čím se oba prostory ještě více opticky propojily. Stejná dlažba byla použita i v koupelně, na WC a chodbě.

Vzdušné provedení stolků

Dispoziční řešení obývacího pokoje vychází z umístění komunikačních pruhů propojujících chodbu s kuchyní, kuchyň s jídelním stolem. Obývací část se skládá ze sedací rohové soupravy v jednoduchém praktickém designu doplněné o dva konferenční stolky různých velikostí. Provedení stolků ze železných drátků je velmi atraktivní a dodá interiéru zajímavý styl a vzdušnost. Televize je umístěna naproti sedací soupravě na stěně do předsazeného panelu. Povrch panelu je navržen s tenkovrstvou břidlicí. Pod panelem jsou umístěny nízké skříňky doplněné o police.

Optické propojení prostorů

Vzdušný skleněný jídelní stůl byl umístěn co nejblíže ke kuchyni a k oknu obývacího pokoje, tak aby byl dostatečný prostor kolem stolu. Tento prostor určený pro jídelní stůl byl přiznán přidáním závěsného osvětlení nad stůl. Stejný typ osvětlení byl navržen nad barový stůl v kuchyni. Záměrně byl použit stejný obkladový materiál za kuchyňskou linkou jako na tv panelu v obývací části, aby se docílilo alespoň optického propojení obou prostorů.

Zásadní dispoziční změny v kuchyni

Zásadní dispoziční změny se odehrály i v kuchyni, kde z původně průchozí kuchyně do pokoje a chodby byly oba průchody zazděny a byl vytvořen tzv. kuchyňský kout. Tato změna umožnila zvětšení kuchyňské sestavy z původní krátké přímé na moderní kuchyňskou linku ve tvaru L, navíc doplněnou i o barový pult.

Změna na přání klientů

„Zazděním průchodu v kuchyni do pokoje bylo nutné vytvořit chodbičku na úkor zmenšení menšího pokoje a v příčce mezi pokoji vybourat otvor, čímž jsou oba pokoje nyní přístupné z hlavní chodby, aniž by se muselo vstupovat přes obývací část, tak jak tomu bylo v původním stavu. S touto změnou v dispozici bylo pracováno na přání klientů, aby došlo k rozdělení bytu na veřejnou a soukromou část“, poznamenává architekt Jan Počepický.

Pro zvětšení koupelny byla využita slepá část chodby, která vznikla zazděním průchodu do kuchyně a přesunutím WC, které je přístupné z chodby, blíže k obývací části.

Design struktury jemných linek

Obklad byl vybrán ze série v moderním, nadčasovém formátu 20x60 cm, která do koupelny přináší luxus a okázalý styl. Obkladačky v šedém a bílém provedení hlubokého lesku a s designem struktury jemných linek doplňují za umyvadlem luxusní dekory s pruhy obsahující tzv. lustro nebo-li zrcadlící se glazuru.

Prostor příjemně zútulní

Koupelnový nábytek má funkci nejen praktickou, ale zároveň prostor příjemně zútulní. Skříňka pod umyvadlo v provedení dřevodekoru akácie se zafrézovanou úchytkou do velké praktické zásuvky, kam se poskládají i objemnější a vyšší věci nezbytné do koupelny. Kombinace pravidelných linek a kruhových tvarů je jak na nábytku, tak na tenkém keramickém umyvadle.

Nábytek je doplněn o malé závěsné skříňky umístěné svisle s odstupem mezi sebou. U dvířek tohoto nábytku klienti jistě ocení praktické zpracování, a to možnost otevírání dvířek jak shora, tak zespodu. Zrcadlo bylo vybráno v jednoduchém moderním provedení s hliníkovým rámem.

Skvěle promyšlená pro všední den

Smaltovaná vana vybrané série osvědčené značky je skvěle promyšlená pro všední den. Kolmé boční stěny vytváří velkorysý vnitřní prostor – a to i při malých vnějších rozměrech. Rovné dno vany nabízí velkou plochu k stání pro pohodlné sprchování. Pohodlné sprchování umožňuje vanová zástěna, kterou je možné sklopit ke zdi, pokud není používána. Vanová baterie je nahrazena napouštěním vody přepadem ve vaně, který je připojený k podomítkové baterii. Volně postavené nádoby se sprchovým gelem a šamponem jsou nahrazeny elegantním, nerezovým, nástěnným dvoudílným dávkovačem mýdla.

Měně je někdy více

Vzhledem k tomu, že jedna ze stěn koupelny navazuje na šachtu, byla použita neviditelná revizní dvířka pod obklady. Stejně jako v zádveří i zde použitá dlažba s minimalistickým designem imitace cementové stěrky je důkazem, že méně je někdy více.

Text: Jan Chára

Foto, plánky a vizualizace: Ing. arch. Jan Počepický, Czech Deco Team



Ing. arch. Jan Počepický

„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“

www.janpocepicky.cz; tel.:(+420) 732 488 661; e-mail: jp@janpocepicky.cz

Petr Párys – STAVINT

„Již od roku 1999 se snažíme co možná nejlépe splnit vaše přání ve všech směrech návrhu a realizace rezidenčních i komerčních interiérů, kde necháme vyniknout náš důraz na detail. Provádíme kompletní rekonstrukce domů a bytů na klíč.“

www.stavint.cz; tel.: (+420) 603 945 553; e-mail: stavint@seznam.cz


 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne