Sushi českým domácnostem sluší

Datum: 29.2.2016
obrázek
Sushi si v posledních letech vydobylo pevné místo v jídelníčku Čechů. Stále víc „in“ je příprava oblíbeného pokrmu doma. Přinášíme tipy na zhotovení jídla, po kterém by zatoužili i ti nejpřísnější japonští gurmáni.

Průvodce výrobou gurmánské delikatesy

Lahodné sushi v kombinaci se sójovou omáčkou a pikantním wasabi – gastronomický zážitek na celý život. Kouzlu Dálného východu na talíři podléhá stále víc Čechů, kteří už dávno po víc než 25 letech demokracie nejsou jen národem trojkombinace knedlo-zelo-vepřo. Jak připravit tento japonský tradiční pokrm s víc než tisíciletou historií u vás v kuchyni?

Předně, sushi není nic těžkého

Lze je připravit z různých ingrediencí. Těmi nejzákladnějšími jsou rýže a mořské řasy a k nim se podle chuti přidávají syrové nebo tepelně zpracované ryby, krevety, chobotnice, sépie, maso, zelenina nebo třeba vejce a houby.

Rybí sushi je zdrojem mastných kyselin, jódu, proteinů, vitaminů a minerálů. V dnešní době, kdy jde především o zdraví, představuje sushi ideální příležitost pro chutný oběd, který nijak nepoznamená vaši postavu. Syrové ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají proti mozkové mrtvici, infarktu a dalším nemocem.

Ke krájení ryby se skvěle hodí dvaceticentimetrový kuchařský nůž Norr Fiskars s čepelí z prémiové německé oceli. Čepel je vyrobena z ekologicky šetrného materiálu, v kuchyni je tak zárukou nejen kvality, ale i ohleduplnosti k přírodě. Rukojeť je z materiálu Kebony – ekologické alternativy úpravy tropických tvrdých dřev.

Zdravá rýže a octová omáčka

Základem pro přípravu sushi je vařená rýže nishiki, která se smíchá s omáčkou sushi su. Rýže vaší postavě opravdu neublíží – 200 gramů pochutiny v sobě skrývá pouze jeden gram tuku! Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá. Poté ji dáme vařit. Od bodu varu ji ještě 10 minut necháme povařit, potom ji ještě 20 minut necháme pod uzavřenou pokličkou.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli. Směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.

Kromě rolovací podložky si nachystáme wasabi (japonský křen) a na špalíky nakrájené čerstvé ryby (hlavně ne mražené), naporcované ostrým nožem. Po ruce bychom měli mít mořské řasy.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst připravené vařené a ochucené rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy kromě horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a například okurku nebo avokádo, prstem nabereme trochu wasabi a rozetřeme podél ryby po rýži nebo na horní okraj řasy jako „lepidlo“ (ten okraj, který zarolujeme nakonec).

Začneme rolovat odspodu řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř.

Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válec), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Po rolování přichází krájení. Bez kvalitních nožů se neobejdete. Na českém trhu jsou ideální pro přípravu sushi např. nože Fiskars z řady Norr vyrobené z prémiové nerezové německé oceli.

Málokdo ví, že v Japonsku původně sushi sloužilo k podobným účelům jako naše chlebíčky. Japonskou lahůdku proto podáváme s hůlkami, je možné ji jíst i ručně. Neměla by chybět sójová omáčka, nakládaný zázvor a pikantní wasabi. Sushi namáčíme do sójové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor. Dobrou chuť!

Slovníček sushi

amazu gari marinovaný zázvor
kome speciální lepkavá rýže
mirin sladké rýžové víno jako přísada do rýže
makisu bambusová podložka na příbor
nori pražené plátky mořské řasy
shoyu sójová omáčka
su rýžový ocet jako přísada do rýže
shiitake sušená houba
takuan nakládaná ředkvička
wasabi japonský křen

Nože Fiskars Norr

Nože Norr jsou zástupci nadčasového skandinávského designu spojeného s kvalitními materiály a dlouhodobou životností.

  • nůž kuchařský 20 cm, doporučená cena 1099 Kč
  • nůž Santoku 16 cm, doporučená cena 1099 Kč
  • nůž loupací 12 cm, doporučená cena 679 Kč

Text: (pr)

Foto: Fiskars

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne