Rekonstrukce bez kompromisů

Datum: 27.5.2015
obrázek
Petr se po několikaletém pobytu v zahraničí rozhodl natrvalo usadit v Praze. Protože plánuje rodinu, pořídil si relativně velký čtyřpokojový byt v panelovém domě. Záměrně si vybral nerekonstruovaný takřka vybydlený byt, aby pořizovací náklady byly co nejmenší a zbyly mu finance na radikální rekonstrukci, která by bez jakýchkoli kompromisů změnila byt podle požadavků a přání majitele.

K tomuto úkolu si investor přizval bytovou architektku, Ing. arch. Barbaru Garciu, která pomohla klientovi nejprve zformulovat zadání a na jeho základě vypracovala v krátkém čase kompletní architektonický návrh interiéru a následně i projekt pro stavební povolení.

Bytová jednotka v původním stavu

Byt o rozloze 100 m2 a velikosti 4+1 je situován v panelovém bytovém domě v Praze-Hájích. Dům pochází z osmdesátých let minulého století, kromě zateplení obvodového pláště a výměny původních dřevěných oken za plastová neprodělal žádné renovace. Bytová jednotka byla také v původním stavu. Technické instalace se nacházely ve stavu opotřebení hodném výměny, stejně tak jako povrchy stěn a podlahy.

Řešení dispozice

Původní řešení dispozice bylo značně neúčelné pro potřeby dnešní domácnosti, bylo tedy rozhodnuto byt kompletně dispozičně přetvořit. Řešení nové dispozice bylo zpočátku značně omezeno, neboť nosná panelová konstrukce nedovolovala jednotlivé prostory proporčně změnit a vytvořit do nich nové vstupy. Z tohoto důvodu nechala architektka zpracovat statický posudek, který navrhl, jakým způsobem lze do nosné konstrukce zasahovat. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o pětipodlažní bytový dům, povolil statik veškeré zásahy do nosných panelů, které byly nezbytné jak z dispozičního, tak i estetického hlediska.

Pro děti samostatné pokoje

Reprezentativní část bytu je tvořena částečným sloučením kuchyně a obývacího pokoje, které byla věnována v projektu zvláštní pozornost. Součástí bytu jsou dále dvě komfortní koupelny a ložnice pro rodiče. Plánované dvě děti budou obývat samostatné pokoje.

V celém bytě byla naplánována dřevěná třívrstvá podlaha z lepených lamel v dekoru dubu. Podlaha probíhá po rekonstrukci v jedné úrovni, bez přechodových lišt. Dále byly v obývacím prostoru osazeny dveře s obložkovými zárubněmi v bílé barvě. K výměně došlo i u vstupních bezpečnostních dveří. Celý výraz interiéru se nese v moderním duchu a přiznávané jednoduchosti.

Spolupráce s odborníky

Vzhledem k tomu, že investor má s rekonstrukcí první zkušenost, rozhodl se oslovit několik stavebních společností. Na základě projektu rekonstrukce od architektky Ing. arch Barbary Garcii zahájil výběrové řízení na realizaci díla. Nakonec dal důvěru stavební společnosti Nabastav. Ta měla z poptávaných firem nejbohatší realizační minulost a množství referencí, které byly příslibem serióznosti, profesionality a kvality provedení.

Důraz na detail

Zástupce firmy Ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu interiéru objednal veškeré zařizovací předměty a obklady. Poté započala rekonstrukce přesně podle vypracovaného projektu. Velký důraz byl kladen na dodržení plánovaných termínů. Jakub Acsay prováděl během realizace dozor a kontrolu stavby. Stavbu koordinoval zároveň s architektkou investora, která též stavbu dozorovala po stránce autorské a technické. Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně přijatelnější. Při realizaci byl díky pečlivému dozoru architektky kladen důraz na detail a estetické působení.

Širší dveře do obývacího pokoje

Byt se nachází v prvním nadzemním podlaží pětipodlažního panelového domu. Původní dispozice bytu byla, jak již bylo zmíněno, pozměněna. Koupelny tvoří dvě samostatná jádra dispozice a spolu s kuchyní jsou přímo napojena na průběžné instalační šachty domu. Ze samostatné kuchyně vznikl kuchyňský kout navazující na obývací pokoj, který v sobě zahrnuje i jídelní kout. Obývací pokoj byl zpřístupněn širšími dveřmi. Ložnice zůstala ve své dispozici nezměněna, pouze je zkrácena o prostor šatny.

Nová tvář koupelen

„V předsíni byly instalovány nové prostorné vestavěné skříně. Budoucí dětské pokoje jsou nově přístupné z předsíně. Díky tomu mohla být druhá koupelna značně zvětšena. Obě koupelny v sobě zahrnují i toalety, které jsou nově závěsné se zabudovaným splachovacím systémem v přizdívkách.

V menší koupelně je vybudována sprchová nika s posuvnými dveřmi, ve větší je umístěno dvojumyvadlo a komfortní vana. Pračka našla své místo v samostatné komoře přístupné z předsíně, která funguje zároveň jako příruční šatna," poznamenává Ing. arch. Jakub Acsay.

Barevné řešení

V koupelnách byly navrženy obklady převážně v jemně krémové barvě a formátu 20 x 40 cm. Každá z koupelen pak má jiný akcent v podobě nepravidelně rozmístěných barevných ploch v modré a zelené barvě. Dlažba v malé koupelně je šedá, rozměr dlaždic 45 x 45 cm. V druhém koupelnovém prostoru jsou dlaždice modré ve formátu 31 x 31 cm. Pod dlažbou je instalováno elektrické podlahové topení.

Podhledy s bodovými světly

V koupelně, na WC, v předsíni a obývacím pokoji s kuchyní byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly a světelnými panely, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo. Zajímavým doplňkem bylo také navržené nepřímé osvětlení, pocházející z LED diodových pásků probíhajících nad lemem podhledu kolem obývacího pokoje a kuchyně. Tímto světlem jsou oba prostory příjemně sjednoceny. Podhledy byly využity rovněž k vedení elektroinstalace.

Důkladný stavební průzkum

Byt před rekonstrukcí nebyl obýván. Bylo tak možné udělat důkladný stavební průzkum, což velice pomohlo k poměrně přesnému určení rozsahu rekonstrukčních prací a tedy i ceně. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace byly nahrazeny novými. Všechny nedostatky stávajícího bytu byly řešeny již v nabídce, proto i následná rekonstrukce a její rozpočet s jejich řešením již počítaly.

Zásah do nosných panelů

Bylo nutno vyřezat otvory do nosných panelů a vyztužit jejich ostění a nadpraží. Tuto činnost prováděla odborná firma, přesně podle pokynů statika. Dále bylo potřeba vyrovnat veškeré nerovnosti a provést kompletní štuky v celém bytě, včetně stropů. Rovněž byly provedeny kompletní podklady podlah a jejich vyrovnání tak, aby mohla být položena finální nášlapná vrstva. Všechny původní dveře a zárubně byly vybourány a otvory byly začištěny a připraveny pro nové obložkové zárubně a dveře.

Hladký průběh předání stavby

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru a koordinace jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny. V době rekonstrukce probíhal každodenní úklid společných prostor domu tak, aby ostatní nájemníci byli obtěžováni co možná nejméně. V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem. To umožnilo hladké předání stavby do užívání.

V průběhu rekonstrukce bytu byla použita stavební chemie společnosti Baumit z produktové řady Baumacol. Více se dočtete v článku Baumit má řešení.

Text: Jan Chára

Foto: Tomáš Dittrich

Plánky: Nabastav

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne