Přestavba bytu přinesla nové rozměry bydlení

Datum: 27.3.2015
obrázek
Stalo se jakousi módou, stěžovat si na všechno, co bylo "před revolucí" - například na nešťastné řešení bytů v panelových domech, malé plochy pokojů a nevhodné dispozice. Bohužel ale musím konstatovat, že i při mých redakčních návštěvách realizací interiérů moderních bytů stále narážím na obdobné problémy, takže často prezentujeme přestavby původního stavu bytu, ve kterém ještě nikdo nebydlel. A co hůř, tyto nedostatky řeší i majitelé bydlení vyššího až luxusního standardu.

Mnohdy mívám pocit, že nelogické trasy a násilné členění prostoru jsou zapříčiněné snahou nabídnout klientovi byt s více obytnými místnostmi. Noví majitelé jsou pak nuceni, dřív než se do bytu nastěhují, provést pro ně nezbytné stavební úpravy. Jistě, pokud se poštěstí a nový byt si pořídí ve stádiu projektu, mají možnost ještě některé úpravy vyřešit, ale drtivá většina si pořizuje byt už v hotovém zkolaudovaném domě.

Nezbytné stavební úpravy

Byt majitelů, mladé rodiny s pětiletým synkem, trpěl přesně takovými nedostatky. Obývák v rozporu s trendem otevřeného obytného prostoru byl nesmyslně oddělený příčnou od kuchyně. Výsledkem pak byly dva malé úzké prostory znemožňující prakticky jakékoli efektní řešení interiéru. Proto první, na co se majitelé spolu s architekty ze studia Boq architekti zaměřili, bylo odstranění této nesmyslné bariéry. Bohužel příčku nešlo jednoduše vybourat, protože celý dům je z betonového monolitu. Musela přijít ke slovu technika, která si poradí i s extrémně tvrdým materiálem, za den a se zvýšeným úsilím se ale podařilo nechtěnou příčku zbourat. Otevřel se krásný světlý prostor s celou čelní stěnou tvořenou velkými francouzskými okny a se vstupem na malou zahrádku. V rámci nové architektonické koncepce byla zrušena také jedna koupelna, v tomto prostoru byla vytvořena technická místnost a šatna v přímé návaznosti na napojení kanalizace a vody.

Zařízení na míru

Součástí projektu byl také kompletní návrh interiérového vybavení. Možná přepych, ale tady v podstatě nezbytnost. Pokud si prohlédnete pozorně plánek bytu, zjistíte, že půdorys je značně komplikovaný a prakticky žádný úhel není pravý. Standardní nábytek by sem prostě nesedl. Protože majitelé bytu si ve svém vkusu skvěle rozuměli s architekty, mohl vzniknout interiér se zajímavými prvky - například knihovny a varné centrum jsou koncipovány jako kónické kruhové kubusy uvnitř obytného prostoru. Při naší návštěvě byla hotová teprve jedna část – kruhový varný ostrůvek. Knihovna, jejíž budoucí místo je před oknem a bude vypadat jako velký, segmenty rozdělený sloup, ještě nebyla zhotovená. Druhá knihovna vyplňující celý roh místnosti původně měla také mít podobný tvar. Po instalaci ale majitelé měli neustále dojem, že se jim velká hmota knihovny přibližuje. Po dohodě s architekty tedy tento prvek zrušili a nechali vytvořit knihovnu víceméně standardní. V jejím rohu pak vznikl malý pracovní prostor.

Minimalistická kuchyň

Protiváhu k výrazně dominující sedačce a knihovně tvoří kuchyň, její jednoduché minimalistické řešení není rušeno žádnými detaily. Hladká bílá dvířka jsou bez viditelného kování, otvírají se jednoduše dotekem nebo poklepem. Koncept jednoduchosti a čistoty neruší ani obložení, prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami je vyplněný skleněnou deskou. Pokud pozorovateli připadá, že nikde nevidí takové nezbytnosti, jako je třeba varná konvice nebo mixer, které jinak zabírají místo na ploše, potom upozorníme na jeden zajímavý detail. Rohové kuchyně se všechny potýkají s řešením jak využít vzdálený a těžko dostupný prostor v rohu. Tady si architekti poradili pomocí vtipného řešení - veškeré drobné zařízení je uložené ve výsuvné polici, takže když si chcete uvařit kávu, stačí zaklepat na panel tvářící se jako obložení a celá police se vysune. Až je hotovo, jednoduše se police zasune zpět a je uklizeno. Vybavení spotřebiči jako je trouba nebo mikrovlnka je standardní, za pozornost ale stojí detail, kde je vinotéka usazená z boku korpusu kuchyňské sestavy. Řešení má jednoduché vysvětlení, při stolování prostě vidíte na vystavené láhve vína a můžete si vybírat.

Ze zařízení kuchyně je patrné, že majitel bude velký labužník a rád a často tady vaří. Jeho zamilovaným místem bytu je originální varný ostrůvek. Po celém obvodu jsou zásuvky pro ukládání všech potřebných pomůcek. Pracovní deska je zhotovená z masivního dřeva a kombinovaná je se speciálně upraveným sklem. To odolá i maximálnímu zatížení a velice snadno se udržuje. Nad ostrůvkem je digestoř, kterou jakoby na své místo zavedla cesta ve stropním podhledu.

Barvy nejen pro efekt

Zajímavým prvkem, zatím jen v kuchyni, je LED podsvícení stropního podhledu. Dálkovým ovladačem snadno navolíme tu správnou světelnou atmosféru. Protože byt stále ještě prochází přestavbou a některé prvky zatím nejsou dokončené, na své finále také čeká barevná iluminace. Ve finále by vše mělo být součástí centrálního ovládání inteligentní domácnosti. Ke světlu se nainstaluje spínací aktor, který se ovládá třeba bezdrátovým vypínačem nebo ovladačem. Po kliknutí se začne odpočítávat předem nastavená doba, po kterou bude světlo svítit a také jeho barva. Osvětlení, které je zatím jen součástí kuchyně, postoupí i do druhé poloviny pokoje – nad knihovnu.

Účelná ložnice

Soukromý prostor jako je ložnice by měl hlavně poskytovat klid a pohodu pro odpočinek. Není určený návštěvám a tohle místo si chce zachovat svojí intimitu. Častým prohřeškem je přítomnost skříní, regálů a poliček. Všechny tyhle věci působí rušivě, zde dispozice umožnila využít prostoru k vytvoření šatny a navazujících vestavěných skříní, které vyplní celou stěnu a nepůsobí rušivě.

Ze dvou koupelen jedna

Protože původní řešení nabízelo o jednu ložnici víc, měl byt také dvě koupelny. Vzhledem k potřebám rodiny a také změnou dispozice se jedna z koupelen stala nadbytečnou. V původním návrhu byly tyto vedle sebe, do jedné byl přístup z předsíně a do druhé z místa, kde nyní v obýváku stojí knihovna. Původní vchod se vyzdil a v zachované koupelně se prorazily dveře, vzniklý prostor nyní slouží jako prádelna, úklidová místnost i druhá šatna.

Zelená oáza

Chloubou majitelky a také nejpříjemnější "místností" celého bytu je malá zahrádka. Rozloha cca 50 metrů čtverečních je bohatě dostačující. Na terase pod slunečníkem si majitelé užívají příjemné letní podvečery. Blízkost sousedních domů se naučili nevnímat, pomáhá k tomu mimochodem také úžasná zelená stěna - listy prostor oživují a ochlazují.

Text: Jana Spatzová

Foto: Tomáš Dittrich

  NÁVRH PŘESTAVBY

 

  BOQ architekti a Balance idea s.r.o.

  www.boqarchitekti.cz

  www.balanceidea.com

  AUTOR NÁVRHU

  ing. arch. Miroslav Stach

Architektonické studio Boq architekti je specializované na interiéry malých bytů a návrhy rodinných domů v rámci celé české republiky. Ve svém portfoliu má mimo jiné také projekt ekologického města Green village v Saudské Arábii. Ateliér funguje od roku 1992.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne