Nový prostor ve starém bytě

Datum: 23.3.2015
obrázek
Ve druhém patře panelového domu na tradičním pražském sídlišti je takových bytů pět na každém patře. My jsme ale dostali pozvání jen do jednoho z nich, nově zrekonstruovaného třípokojového. Ještě donedávna zde bydlela tradiční čtyřčlenná rodina - rodiče a dva dospívající synové. Rodiče byt obývali ještě před narozením dětí, stárnul společně s nimi a tak, jak šel čas, docházelo na menší stavební, nebo spíš kutilské úpravy.

Byt byl pěkný, udržovaný, ale jeho zařízení časem zestárlo. Proto, když oba synové dospěli a odešli z domova, rozhodli se manželé přistoupit k jeho modernizaci a celkové rekonstrukci.

Reference fungují

Když dospějete k potřebě úpravy svého bydlení, tak první co je potřeba učinit, je rozhodnutí, zda se do práce pustíte vlastními silami nebo přizvete odborníka. Zde bylo rozhodování snadné, majitelé měli představu kvalitně a profesionálně provedené práce a také potřebovali pomoct s řešením některých detailů. Na doporučení rodinné známé oslovili firmu ZAKI design, která prováděla rekonstrukci také jejího bytu. Osobní reference jsou vždycky nejlepší. Máte záruku, že firma, které se svěříte, svou práci odvede k vaší plné spokojenosti. Po zaměření bytu a 3D vizualizaci nového interiéru vzniklo konečné řešení nové dispozice bytu a práce na dlouho očekávané rekonstrukci mohly začít. Ještě před tím ale pracovníci firmy vyslechli majitele a probrali s nimi jejich představy a potřeby. Při podobné práci je potřeba brát v úvahu nejenom dispozice bytu, ale také životní styl obyvatel, jejich koníčky a zájmy.

Kuchyň a obývák v novém

V původním stavu bytu byla kuchyň volně propojená s obývákem. Tento stav vždy plně vyhovoval, co ale nebylo šťastně řešené, bylo vybavení kuchyně. Pracovní plocha probíhala podél jedné stěny a zbylý, relativně velký prostor byl nevyužitelný. Proto v nové podobě je řešení maximálně efektní a dvojnásobnou plochu si majitelka nemůže vynachválit. Jídelní stůl se posunul jen o malý kousek dál a tvoří logický předěl mezi pokojem a kuchyní. Úprava obýváku byla ze všech prací nejsnadnější. V podstatě se jenom starý nábytek nahradil novým, na míru zhotoveným. Subtilní skříňky nijak nezatěžují malý prostor, ale poskytují dostatek úložné i odkládací plochy.

Vtipné okno do koupelny

Asi největší proměnou prošel střed bytu – tradiční bytové jádro s koupelnou a toaletou. Bylo kompletně odstraněno a při bourání narazili dělníci na nepříjemnou a nečekanou překážku - oproti obvyklému stavu zde byla jedna příčka panelová. Bylo jí tedy potřeba náročně odstranit. Bourací práce zabraly dva dny a znamenaly zatěžkávací zkoušku také pro sousedy v domě. Každý, kdo si něčím podobným prošel, ví, jak nepříjemně panelové stěny rezonují a obtěžují i přes několik pater a stěn. Se značnou dávkou ohleduplnosti a tolerance na obou stranách nakonec tato nepříjemná epizoda skončila a mohlo se konečně přistoupit k samotné úpravě interiéru.

Koupelnu návrh propojil s toaletou a přidal i kousek prostoru, který byl za již zmiňovaným panelem a tvořil malou odkládací komoru. Do místnosti se tak vešla veliká a pohodlná vana. WC, které stojí na svém původním místě, je od zbytku prostoru oddělené jen malou dřevěnou příčkou. Tím je ponecháno dostatečné soukromí tohoto intimního místa. Díky stavební úpravě přibyl do koupelny zajímavý detail. Do přizděné stěny bylo zasazeno okno z mléčného skla. Jím vstupuje do koupelny denní světlo a zároveň dodává sevřené místnosti pocit prostoru a vzdušnosti. Barevnost v koupelně je shodná se zbytkem interiéru – dřevo v dekoru ořechu a béžová. Na podlahu byla vybrána černá barva. Pro oživení prostoru se černý pás opakuje také v rohu nad vanou.

Předsíň v novém světle

Pračka, která jinak zabírala značnou část koupelny, našla úplně nové místo. V předsíni byly původně úložné prostory řešené sníženým stropem. Tohle obvyklé ale ne moc praktické řešení značně snižuje prostorový komfort místnosti. Díky tomu, že zmizely dveře na WC, mohl být prostor na konci chodby využitý pro vybudování komory. A zde také našla své nové místo již zmiňovaná pračka. Přívod vody a odpad nebyl problém s ohledem na blízkost stoupaček. Ve zbytku komory jsou potom regály na uložení sezonní obuvi, nářadí nebo úklidových potřeb. Další místo na ukládání je opět u stropu, tentokrát ale ne v podobě robustního patra, ale jen malých horizontálních skříněk lemujících celou šířku stěny. Tyto skříňky jsou kompletně bílé, proto pohledově nenápadné.

Podlaha jako pomyslná tečka

Další výraznou proměnou prošly podlahy. V celém bytě byly kompletně vyměněné a položené nové v dekoru běleného ořechu. Pohledově se tak celý interiér sjednotil. Také dveře a zárubně se dočkaly proměny. Staré ocelové byly vysekané a místo nich přišly nové opět v nenápadném bílém provedení. Samozřejmostí jsou zcela nové rozvody vody, elektřiny a odpadu.

Zatím je v bytě rekonstruovaná jen část, kterou můžeme nazývat společenská – obývák, kuchyně a vstupní prostory, pochopitelně také koupelna s toaletou. Ložnice a bývalý dětský pokoj jsou ještě v původním stavu, ty na svoji proměnu teprve čekají. V ložnici dojde pravděpodobně jen k výměně nábytku a podlahy, druhý pokoj se promění v pracovnu, pokoj pro hosty a časem možná v pokojík pro přespání vnoučat.

Celá realizace, včetně návrhů, přestavby a zhotovení veškerého mobiliáře byla provedena firmou ZAKI design v době letních prázdnin, kdy manželé bydleli na chatě a do bytu jezdili pouze na kontrolní dny. Rekonstrukce trvala čtyři týdny a celková částka veškerých prací, služeb i zakázkového vybavení byla nakonec v částce 450 000 Kč.

Text: Jana Špatzová

Foto: Robert Žákovič

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne