Interiér v moderním stylu

Datum: 13.2.2015
obrázek
V tomto případě šlo o návrh a rekonstrukci části panelového bytu o dispozici 4+1 v Brně pro starší manželský pár. A požadavky investora? Grafický návrh a následná realizace interiéru obývacího pokoje, kuchyně, chodby, koupelny a WC, a to bez změny dispozice.

Byt nebyl nikdy rekonstruován, a proto bylo potřeba počítat s demontáží stávajícího umakartového jádra a nábytku, podlah, osvětlení a zařizovacích předmětů a s vyřezáním stávajících ocelových zárubní.

Vyzdění jádra

Po demontáži a likvidaci stávajících konstrukcí a vybavení bylo potřeba vyzdít jádro z tvárnic Ytong, provést nové rozvody vody, odpadů a elektra v rekonstruované části bytu. Pro jednodušší provedení nových elektrorozvodů byly v části půdorysu naistalovány SDK podhledy.

Nábytek na míru

Nové vyzděné jádro se po omítnutí opatřilo voděodolnou dekorační stěrkou. Otvory byly po vyřezání zárubní zapraveny a mezi obývacím pokojem a předsíní bylo nainstalováno pouzdro pro posuvné dveře. Veškeré podlahy byly vyrovnány samonivelační stěrkou, na kterou se po přebroušení nalepila vinylová podlaha. Poté byl byt vymalován, proběhla kompletace elektra, osvětlení, zařizovacích předmětů, obložkových zárubní a dveří. Jako poslední článek rekonstrukce byl namontován nábytek na míru dle našeho návrhu a byt jsme předali investorovi. Kvůli dodržení správných technologických postupů celá realizace trvala cca 6 týdnů.

Interiér v moderním stylu

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Byly provedeny kompletně nové rozvody, podlahy, dveře, podhledy, osvětlení a nábytek na míru. Interiér jsme navrhli v moderním stylu se zakomponováním původních prvků, které chtěl majitel zachovat.

Televizní stěna s panelem

Ústředním motivem obývacího pokoje je designová televizní stěna, která je vyrobena z tmavého lamina s povrchem synchropor, který dává umělému materiálu realistický vzhled dřeva, v kombinaci s kontrastními bílými lesklými plochami. Ve stejné výšce na televizní stěnu navazuje prosklená skříňka, umístěná do rohu místnosti.

Posuvné dveře do pouzdra

Kolem celého obývacího pokoje probíhá na stěnách světle šedý pruh výmalby, na který navazuje veškerý nábytek v místnosti. Protože jsou majitelé zvyklí mít dveře mezi obývacím pokojem a předsíní otevřené a zároveň jsme chtěli, aby dveře nezasahovaly do prostoru, navrhli jsme řešení v podobě posuvných dveří do stavebního pouzdra.

Světelná rampa a knihovna

Ve stejném designu jako televizní stěnu a příborník jsme navrhli rohovou knihovnu. Spodní a horní část je uzavřená, stejně jako u ostatního nábytku v obývacím pokoji. Prostor sedačky s knihovnou je vymezen sníženým SDK podhledem zakončeným světelnou rampou s LED páskem.

Kuchyň s dostatkem úložných prostor

Prostor kuchyně s jídelním koutem plynule navazuje na obývací pokoj. V rekonstruované části bytu byly podlahy vyrovnány samonivelační stěrkou a jako nášlapná vrstva byl nalepen vinyl v tmavém dekoru tak, aby ladil ke tmavým dílcům nábytku. Jádro kuchyně tvoří světlá linka s horními skříňkami, které jsou ohraničeny tmavými úložnými prostory sahajícími až do stropu. Ve svislé části tmavé skříně je zabudována vestavná lednice s mrazákem. Hmota vysoké skříně plynule přechází v úložné prostory probíhající pod stropem. Bílé horní skříňky nad pracovní deskou jsou ve standartní hloubce 35 cm.

Oživení s použitím grafoskla

Jinak barevně jednoduše řešenou kuchyň jsme oživili použitím grafoskla s motivem barevných kruhů. Jedná se o řešení s minimem spár, díky čemuž je i nenáročné na údržbu. Do dvojitého dna horních skříněk v bílém lesku je zafrézovaný LED pásek pro nasvícení pracovní desky. Horní bílé skříňky nad linkou jsou navrženy s přesahem, díky čemuž se obejdou bez úchytek pro otvírání a působí čistším dojmem.

U protilinky je také použito grafosklo

U protilinky je použito grafosklo se stejným grafickým motivem jako u hlavní pracovní plochy v kuchyni. Díky ní jsme dosáhli zvětšení pracovního prostoru a do vysoké tmavé skříně naproti lednici jsme navrhli spižírnu. Ve vrchních skříňkách nad linkou je zabudována mikrovlnná trouba.

Koupelna s dekorační stěrkou

Koupelna je navržena s designovou dekorační stěrkou v kombinaci s dřevem. Opticky je prostor zvětšen velkým zrcadlem, které je zakončeno rampou s LED páskem. U vany jsme vzhledem ke zvyklostem majitelů navrhli jak vanovou baterii, tak podomítkovou baterii se sprchovou hlavicí a závěs zavěšený na subtilní nerezové kolejnici.

Toaleta a úložné prostory v chodbě

Při návrhu toalety jsme vycházeli z konceptu navrženého v koupelně. Vzhledem k tomu, že místnost je velmi malá, byla dekorační stěrka použita jen na zadní stěnu. Podlahu tvoří keramická dlažba v dekoru dřeva. V prostoru před toaletou jsme umístili tmavé skříně navazující na úložné prostory v kuchyni. V zadní části svislé skříně vedou stoupačky, na které je napojena pračka se sušičkou.

Text: Ing. arch. Tomáš Valeský

Foto: archiv firmy

Univers Projekt

Jsme projektanti a architekti, kteří se stavebnictví věnují již od svých školních let. Není to pro nás jen práce, ale i zábava. Se svou praxí a studiem nabytými zkušenostmi jsme se rozhodli postoupit o něco dál. Již existující společnost Univers Projekt se prostřednictvím strategického řízení přeorientovala, díky čemuž vznikla její omlazená verze – společnost UP.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne