Na Vánoce nepečeme

Datum: 5.12.2014
obrázek
Také jste se s ní již setkali? Míníme tím tradiční předvánoční otázku: už pečete? Ale co když se nám péci vůbec nechce, anebo z jiných důvodů nehodláme trávit dlouhé hodiny v dosahu horké trouby, ačkoliv si zároveň přejeme mít krásně a sladce vyzdobený slavnostní stůl? Pro tyto případy se vám pokusíme nabídnout několik tipů na nepečené, nejen vánoční, cukroví.

Ostatně, posuďte sami, toto nepečené cukroví nemusí zdobit jen ten slavnostní vánoční stůl. Pár kousků vlastnoručně připravených lahodných čokoládových lanýžů nebo karamelových košíčků jemně uložených v pěkné, ozdobně převázané krabičce jistě potěší maminku, babičku či přítelkyni, a možná i více, než kupovaná bonboniéra.

Čokoládové lanýže

200 g čokolády na vaření, 200 ml smetany ke šlehání, špetka skořice, 1 lžíce rumu, kakaový prášek (dávka vystačí na cca 20 kusů)

Do hrnce nalijeme smetanu, rum, přisypeme nalámanou čokoládu a skořici. Ve vodní lázni zahříváme, až se čokoláda rozpustí, ale nevaříme.

Připravenou směs pozvolna rozmícháme na hladkou hmotu, odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme vychladnout.

Čokoládovou směs uložíme do druhého dne do chladničky.

Z částečně ztuhlé hmoty odkrajujeme čajovou lžičkou kousky, druhou lžičkou je opatrně shrnujeme do misky s kakaem a každý kousek takto obalíme.

Čokoládové lanýže vkládáme do papírových košíčků a před podáváním necháme ještě zchladit.

Karamelové košíčky

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 250 g ztuženého tuku nebo Hery, 6 ks čokoládových tyčinek Ledové kaštany

Plechovku s mlékem vaříme pomalu 1,5 hod. ve vodě (lépe je vařit aspoň den dopředu, vařením mléko zkaramelizuje).

 

Ztužený tuk a Ledové kaštany rozpustíme společně ve vodní lázni.

Na dno papírových košíčků nalijeme trochu čokoládové hmoty, necháme chvilku ztuhnout.

Navrch přidáme lžičku karamelového mléka z plechovky.

Takto naplněný košíček zalijeme zbytkem čokoládové hmoty.

Dozdobíme loupanou mandlí nebo lískovým oříškem.

Kokosové kuličky

1 kondenzované mléko Salko, 200 g ztuženého 100% tuku (Iva, Omega apod.), 250 g kokosu, 100 g mandlí

Tuk rozpustíme a necháme trochu zchladnout.

Přimícháme k němu ¾ množství připraveného kokosu, celé Salko, směs důkladně promícháme a dáme do lednice trochu ztuhnout.

Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme, každou obalíme připravenou směsí a vytvarujeme do kuličky. Obalíme ji ve zbylém kokosu.

Čokoládový salámek

100 g mléčné čokolády, 100 g moučkového cukru, 70 g ořechů sekaných nahrubo, 30 g kakaa, 250 g sušenek nebo dětských piškotů, 150 g 100% tuku, případně másla nebo Hery, 2 lžíce rumu, 2 celá vejce, vanilkový cukr

Piškoty nebo sušenky rozdrtíme na velmi jemno a s ostatními ingrediencemi zpracujeme ve vláčné těsto. Čokoládu před přidáním do těsta rychle nastrouháme, neboť v teplém prostředí poměrně rychle taje.

Z takto připraveného těsta vytvarujeme váleček a obalíme jej ve strouhaných ořechách nebo kokosu.

 

Zabalený v alobalu, případně potravinové fólii jej uložíme, nejlépe přes noc, do lednice.

Salámek krájíme na přibližně půl centimetru silná kolečka.



Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne