Co byste v paneláku nehledali

Datum: 3.12.2014
obrázek
Na malém bytě 2+1 se všemi stěnami z betonu původní majitelé za léta užívání nezměnili vůbec nic, a tak ještě před nastěhováním nových majitelů, mladého páru, proběhly první, spíš estetické úpravy.

Do panelového bytu po starých majitelích se mladý pár nastěhoval před deseti lety. Po osmi letech se rozhodli pro totální rekonstrukci, a to natolik důkladnou, že nezůstal „kámen na kameni“. Čistily a přebrušovaly se parkety, stěny dostaly čistou novou vrstvu samolepicích tapet. Půl roku před zásadním rozhodnutím o důkladné rekonstrukci svého bytu nechali mladí uživatelé vyměnit radiátory a stará okna nahradila nová plastová. Už tehdy projevili schopnost, která se při následné velké proměně vyplatila: „Udělali jsme na okna výběrové řízení, oslovili jsme s konkrétním požadavkem dvanáct firem,“ líčí Zdeněk. Při stejné nabídce byl totiž rozdíl v kalkulacích až patnáct tisíc korun. Nakonec se rozhodli pro firmu ze Soběslavi. Jelikož zásadní rekonstrukci předcházela důkladná příprava, nikoho zřejmě nepřekvapí, že prvním krokem mladého páru byla návštěva architektonického ateliéru.

První krok: představy

Partneři předložili ateliéru Design4function své představy: Byt se měl prosvětlit, prostor otevřít, měla by do něj vstoupit dynamika, barvy. „Vybrali jsme dobře hned napoprvé,“ vypráví Zdeněk, „když nám MgA. Vendula Hladíková předložila studii, řekli jsme rovnou: bereme!“ A óda na odbornou spolupráci pokračuje: „Neumím si představit, jak bychom to zvládli bez nich. Paní Hladíková a pan Zimandl nabídli řadu funkčních nápadů, na které bychom nepřišli, hledali vždy další řešení, která by přinesla úsporu i kýžený efekt, doporučili nám osvědčené firmy a dodavatele.“ Spolupráce podle mínění majitelů přinesla nejen funkční moderní bydlení, ale také jim ušetřila desetitisíce. Dlužno dodat, že nadšena byla i druhá strana, protože s tak velkoryse pojatou rekonstrukcí se hned tak ateliér nesetkává.

Druhý krok: posudek statika

K obvyklým povolením a razítkům tentokrát musel přibýt i posudek statika. Rekonstrukce se totiž dotkla i betonové nosné stěny. Nejprve ale dostaly slovo sbíječky, a byt byl totálně zdemolován. Zmizely podlahy, odraly se stěny až na původní beton, zlikvidovalo se umakartové jádro, vytrhala původní elektroinstalace. Následovaly zednické práce, na místě, kde byla původně kuchyně, došlo k vyzdění nové koupelny. Zazdívaly se naopak některé dveře, které ztrácely funkci. Pak do bytu nastoupila parta asi devíti chlapů se strojem, který je notně převyšoval. Velký kotouč pily, který se zakousl do betonu, chladilo vodou několik hadic. V tu chvíli se majitelé jen modlili, aby nevytopili sousedy. Nestalo se, betonová stěna byla z obou stran odříznuta, zůstal jen střed. Pro zajištění statiky byly u stropu zhotoveny překlady. Začínalo se rýsovat nové prostorové uspořádání.

Třetí krok: podlahy a stropy

Následně došlo k vyrovnání podlah, zalila je nivelační hmota do takové výšky, aby vznikla jednotná rovná bezprahová plocha. I protipól podlahy – stropy – se dočkaly, dostaly pěkné sádrokartonové podhledy. Práce pokračovaly novým rozvodem plynu a také novou elektroinstalací s pojistkami pro všechny důležité spotřebiče. Do všech funkčních zón bytu byly instalovány přípojky pro počítač.

Čtvrtý krok: zvuková izolace

Otáčením dispozice se za zdí, kde dnes stojí audiovizuální souprava, ocitla ložnice sousedů, investoři se proto po poradě s architekty rozhodli pro zvukovou izolaci. Před stávajícími betonovými stěnami obývacího prostoru jsou předsazeny SDK desky, na jedné straně je 7,5 cm silná vrstva skelné vaty, na druhé - choulostivé „ložnicové“, je rovnou izolant dvakrát po 7,5 cm a k tomu ještě vzduchová kapsa. Ukrývají se tu veškeré rozvody a kabely.

A jak to bylo dál? Na stěny nové stěrky, na zem nové podlahy. I tady se myslelo na odhlučnění, pod dřevěnou plovoucí podlahu přišly kročejové filtry.

Pátý krok: budování koupelny a kuchyně

Koupelna v novém uspořádání dostala větší prostor, vedle pohodlné vany tak nabízí i komfortní sprchový kout. Její podoba vznikla ve studiu Styline, které dodalo vše od sanity až po poslední těsnicí gumičku. Originálně řešené obklady na stěnách (linie tvoří vybroušené drážky) se kupovaly na kusy, nikoliv na metr čtvereční, a jsou jednou z mála finančně náročnějších položek.

Kuchyně je novým přirozeným centrem otevřeného bytu. Designéři se tu zajímavě pustili do ukrývání: ve středovém sloupku je schovaný přívod plynu, v částečném podhledu zase odvod par z digestoře a osvětlení. Zaoblený tvar částečného podhledu je vnímán esteticky, přitom je plně funkční. Veškeré vybavení kuchyně, až na dva malé trojúhelníkové stoly a nosiče DVD, je vyrobeno na míru. Pochází z dílny truhláře Františka Koubleho stejně jako nábytek do koupelny. Právě on proměnu bytu završoval, čekal na konečné úpravy, aby pak v klidu mohl nábytek doladit a na místě spasovat tak, aby seděl na milimetr přesně. Celková stavební rekonstrukce trvala šest týdnů, truhlář si pak s  vybavením hrál ještě asi měsíc.

Už je to uděláno!

Proměna bytu je dokonalá. Naplnila jedno z přání majitelů, aby byt nevypadal jako panelákový, splnila i všechny další požadavky. Obytný prostor se prosvětlil, a opticky zvětšil, i když mu zůstalo původních 62 m². Úpravami vznikly dvě hlavní zóny: společenská a intimní. Hlavní obytný prostor se rozprostírá od jedněch oken k druhým. Obývací pokoj přechází v kuchyni s jídelnou a končí pod okny dvěma pracovními místy, takže se partneři nemusejí dohadovat, kdo zrovna víc potřebuje počítač. Do společenské části se vchází z prostorné chodby, kde je pro návštěvy k dispozici WC s umyvadlem, do intimní části bytu se vchází posuvnými dveřmi, které jsou v těsném sousedství kuchyně. Z ložnice partnerů je vstup přímo do koupelny.

Chodbu z jedné třetiny vyplňuje objemná skříň, sahající až ke stropu a hluboká jeden metr. Kromě běžně ukládaných věcí pojme klidně i dvě jízdní kola. Úložné prostory jsou tu řešeny velmi účelně. Knihovnička u kuchyně má řadu dvířek, za nimiž se skrývají i kuchyňské potřeby, za těmi velkými je spíž. Další úložné prostory jsou umístěny nad sedací soupravou, koupelna má svoji černou skříňku, a ložnice nabízí v čele postelí tolik prostoru, že je, jak podotýká Zdeněk, dodnes využitý jen částečně.

Barvy, které si majitelé přáli, jsou voleny odvážně, ale rozhodně ne divoce, i když by tak někomu kombinace oranžové a červené mohla připadat. Příjemně je usazuje šedý matný lak, kterým je upraven kuchyňský nábytek, bílé stěny, šedá dlažba i dřevěná podlaha z exotického dřeva hevey. Do barevného ladění dobře zapadla původní sedací souprava, která jediná spolu se skleněným stolkem pamatuje předchozí uspořádání bytu.

Za zmínku stojí i světelné řešení bytu. Zdeněk si přál hned zpočátku bodové osvětlení a Design4function pojednal realizaci tohoto přání velice čistě. Podhledy, které ozvláštňují celý prostor, zároveň skrývají ty nepěkné „dráty“, které nás ve většině příbytků rozčilují.

Ptáte se na cenu?

Možná teď máte pocit, že na takovou rekonstrukci hned tak každý nemá. Při rozsahu prací jsou ale celkové náklady 1,2 milionu Kč docela nízké. Stavební práce jako takové spolkly asi polovinu z této částky.

Důkladnou rekonstrukci bytu mladého páru následovala i rekonstrukce celého domu. Došlo rovněž k výměně stoupaček a dokončení zateplení budovy. Proběhla výměna balkonů a oprava střechy. Na řadu přišla i úprava společných prostor. Cena takto revitalizovaného domu se zhodnotila, také rekonstruovaný byt mladého páru získal mnohem vyšší hodnotu. Taková investice se neztrácí.

Text: Vladimíra Storchová, foto: Jaroslav Hejzlar


Zaujalo nás

  • I zdánlivě neupravovatelný panelový byt, který má všechny stěny z betonu, lze předělat, potřebujete mít jen posudek statika.
  • Ohleduplnost k sousedům: majitelé nechali u stěny, sousedící s ložnicí sousedů, udělat důkladnou zvukovou izolaci.
  • Totální rekonstrukce a téměř kompletně nové vybavení a zařízení bytu přišlo celkem jen na 1,2 milionu Kč.
  • Podhled v kuchyni ukryl odvod par od digestoře, „kapsa“ vzniklá při zhotovení zvukové izolace zase ukrývá kabely.
  • Byt je ve smyslu zakrývání nutných, ale pohledově nezajímavých instalací dokonale dotažen.
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne