Světlo prochází červenými okénky

Datum: 20.10.2014
obrázek
Řada lidí se obrací na redakce novin, časopisů a internetových portálů s žádostí o radu jak nejúčelněji provést rekonstrukci svého bytu, rovněž jak co nejefektivněji využít vynaložené nemalé finanční prostředky. Také na adresu naší redakce přichází mnoho dopisů a mailů s žádostí o pomoc. Proto jsme se rozhodli nabídnout našim čtenářům další rady a možná řešení z dílny bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové. (red)

Dopis čtenářky Jany

Dobrý den, na Vašich internetových stránkách jsme se dozvěděli o možnosti nechat si poradit s přestavbou bytu od architekta nebo bytového designéra. Vzhledem k tomu, že stále bojujeme s nedostatkem místa nebo nepraktickým rozložením nábytku v bytě, uvažujeme již dlouho nad přestavbou. Posílám tedy plánek a popis situace a požadavků, které bychom rádi zrealizovali.

Bydlíme s přítelem a se psem v panelovém bytě 1+1 s balkónem. Velký pokoj je zařízen jako ložnice a obývací pokoj v jednom - je tam nejen manželská postel, ale i obýváková stěna s televizí, pracovní stůl s počítačem a křesla s konferenčním stolkem. Pokud máme návštěvu, zveme ji do této místnosti a to je často nepraktické. Oproti tomu kuchyň není ani zdaleka využita - kuchyňská linka zabírá sotva polovinu délky místnosti a ve zbytku této "nudle" je další stůl s počítačem, prádelník a jídelní stůl.

Kumbál slouží jako prostor pro skladování věcí, stejně jako druhá předsíň, kde jsou kromě stoupačky už jen vestavěné skříně. Abychom oddělili obývací pokoj od ložnice, rádi bychom ponechali obývací část v současném obývacím pokoji, ložnici přesunuli do současné kuchyně a prostor předsíně a kumbálu přebudovali na kuchyň i s menším jídelním stolem. Bohužel stěna mezi předsíní a kumbálem s druhou předsíní je nosnou zdí, nelze s ní tedy hýbat a pro kuchyň nelze využít další prostor zmenšením předsíně. Stejně tak je nutné zachovat stoupačku v předsíni.

Nemáme velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba. Uvítali bychom však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez. Dále lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult. Preferujeme světlé barvy a přírodní materiály. Děkuji a budu doufat, že se nám společně podaří vyřešit problém s přestavbou našeho bytu.

S pozdravem Jana K., Praha

Shrnutí požadavků čtenářky

  • dvě osoby + pes v bytě v panelovém domě 1+1 s balkonem
  • v největším pokoji by rádi měli obývací pokoj a ve stávající kuchyni ložnici
  • předsíň by chtěli spojit s chodbou a komorou a vytvořit tam kuchyň s jídelním koutem
  • stěna mezi předsíní a komorou s druhou předsíní je nosnou zdí, nelze s ní tedy hýbat
  • je nutné zachovat stoupačku v předsíni, stoupačkou vede jak rozvod teplé a studené vody, tak odpad a odvod do digestoře
  • v obou místnostech je rozvedena elektřina jen na svícení, ale není problém zde dodělat elektrické zásuvky
  • nemají velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba, uvítali by však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez, dále umístit lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult
  • preferují světlé barvy a přírodní materiály
  • nepředpokládají využití žádného nábytku ze současné kuchyně

Nosná stěna byla překážkou

Čtenářka, která nás oslovila, bydlí s partnerem a pejskem v malém bytě 1+1 v panelovém domě. V současnosti je byt v původním nevyhovujícím, dosti zanedbaném stavu beze změn. Také svou dispozicí je byt nevyhovující a rovněž již nesplňuje podmínky současného standardu bydlení. Navíc se středem bytu nese nosná stěna, která musí být ponechána ve stávajícím stavu. Nyní je ve velkém pokoji zároveň obývací pokoj i ložnice, kde navíc obyvatelé bytu hostí návštěvy a běhá pejsek.

Preferují světlé barvy

Kuchyňská linka je už zastaralá a zároveň slouží i jako pracoviště pro modeláře lodí, partnera čtenářky. Čtenářka navrhuje změnit dispozici tak, aby se do stávající kuchyně přesunula ložnice a z velkého pokoje vznikl obývací prostor otevřený do předsíně, kde by v prostoru stávající chodby a komory měla být právě kuchyňská linka s jídelním koutem. Nemají velké nároky na spotřebiče, preferují ale spotřebiče vestavěné. Rozhodně by uvítali větší pracovní plochu na vaření a lepší dřez. Dále by chtěli malý jídelní stůl nebo pult. V budoucím rekonstruovaném bytě preferují světlé barvy a přírodní materiály.

Pouze minimální stavební změny

Podobnou dispozicí jsme se už zabývali a tak se architektka nechtěla opakovat a snažila se navrhnout trochu jiné řešení. Základní dispozici bytu ponechala a rozhodla se pro minimální stavební změny. Částečně upravila místnost, kde byla původně koupelna, po úpravách zde vznikl kuchyňský kout otevřený do obýváku. Koupelnu přesunula do nevyužité chodby. Komoru záměrně ponechala a tato by měla sloužit jako šatna, přístup do ní je ale z koupelny. V takto malém bytě by to nemělo být na škodu, protože pokud bude jeden člověk ještě spát a druhý vstávat, používá právě koupelnu a šatnu, takže spící osoba není vůbec rušena.

Dlažba ve světlém mramorovém dekoru

Do celého bytu architektka navrhla velmi kvalitní dlažbu. Jedná se o světlý jemný mramorový dekor s vysokým leskem. Světlé bílé jsou také všechny stěny a vše je doplněno červenými dveřmi s kruhovými okénky, které evokují lodní kajutu. Tento prvek byl zvolen proto, že partner čtenářky je modelář lodí. S ohledem na to se architektka inspirovala i dále při volbě textilií a dřeva či jiných dekorativních prvků a barev.

Preferovaný sprchový kout a červená okénka

Dlažba do celého bytu byla zvolena i z toho důvodu, že jeho obyvatelé mají psa a s ohledem na údržbu a životnost je to nejvhodnější volba. Totožné dlaždice byly použity i jako obklad WC a koupelny. V koupelně, místo vany, byl upřednostněn sprchový kout, který je navíc komfortní svou velikostí a opět s ohledem na pejska velmi praktický. Vešla se tam i pračka, která byla stylově zvolena v červené barvě. K umyvadlu byly samozřejmě navrženy skříňky s dostatkem úložného prostoru. Jako zajímavost architektka navrhla dvě červená okénka, která jsou umístěna nad sebou a nachází se ve stěně mezi předsíní a kuchyňským koutem. Díky nim tak prostupuje do předsíně světlo a jde i o zajímavý dekorativní prvek.

Velká postel a pracovní kout s knihovnou

V obýváku byla navržena relativně velká rohová pohovka s potahem v námořnických pruzích a také skříňka pro TV. Na kuchyňskou linku navazuje pult, který slouží jako jídelní stůl. Do ložnice byla umístěna velká dvoulůžková postel, která je ale s ohledem na šířku pokoje přístupná pouze z jedné strany. V prostoru ložnice je u okna pracovní kout s knihovnou a malé úložné prostory.

Text a vizualizace: Kateřina Mlejnková

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne