Hra barev v koupelně

Datum: 8.9.2014
obrázek
V rámci rekonstrukce bytu zpravidla získáváme větší koupelnu. Mezi časté úpravy v řadě typů dříve postavených bytů patří také vybourání nenosné příčky mezi obývacím pokojem a jídelním koutem. Výsledkem je až překvapivé zvětšení prostoru a podstatně snazší komunikace v této části bytu.

„V některých případech je možné prostor ještě dále otevřít a více provázat s předsíní. Uzavřeny zůstávají pouze privátní místa – WC a koupelna, ložnice a případně dětský pokoj. Řešení by ale mělo vždy respektovat zvyklosti a potřeby uživatelů bytu,” říká ing. arch. Jakub Acsay z realizační firmy Nabastav.

Jak se architekti shodují, optimální je, když v rámci rekonstrukce můžeme interiér také nově zařídit. Současně varují před kompromisy – starší vybavení, které má již viditelně leccos za sebou, vedle několika nových prvků ještě více vynikne a může docela pokazit hezký dojem z nového moderního interiéru.

Návrat z Ameriky

Kateřina se s přítelem vrátila z pracovního pobytu ve Spojených státech amerických a za vydělané a ušetřené peníze se rozhodla zrekonstruovat byt po rodičích se záměrem byt poté pronajímat. Jedná se o byt 2+1 v cihelném bytovém domě na Kubánském náměstí v Praze Vršovicích. Dům byl postaven v padesátých letech minulého století a od té doby neprodělal žádnou stavební úpravu. Byt v tomto domě byl tedy dost vybydlený a veškeré stávající technické zařízení včetně rozvodu vody, kanalizace a elektroinstalace byly již v nevyhovujícím a často i nefunkčním stavu.

Neutěšený stav stávajícího bytu

Podlahy vykazovaly značné nerovnosti a defekty v nášlapných vrstvách. Stěny a obklady rovněž vykazovaly značné nerovnosti, jež bylo potřeba eliminovat. Pouze etážové rozvody topení a samotná topná tělesa byla funkční a v použitelném stavu. Investorka Kateřina spolu s přítelem se rozhodla provést (až na okna a topení) kompletní rekonstrukci bytu, včetně dveří a podlah. Žádnou zkušenost s rekonstrukcí tito mladí lidé neměli, rozhodli se proto oslovit renomovanou stavební společnost s příslibem serióznosti, profesionality a kvality.

Rozpočet měl svůj limit

Se zástupcem firmy konzultovala Kateřina stavební zásah do bytu a nechala si od této firmy zpracovat nabídku na realizaci díla. Díky tomu, že investorka financovala stavbu ze svých úspor bez pomoci úvěrů či hypotéky, měl rozpočet stavby svůj limit. I díky tomu se rozhodla se svým přítelem, že část prací, které nevyžadují odbornost, si provedou sami za pomoci přátel a rodiny. Nakonec se vše podařilo ideálně zkoordinovat.

Změna dispozice

Projektant ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení, vypracoval jednoduchý projekt stavby včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC, které zákaznice odsouhlasila. Poté se rekonstrukce rozjela přesně podle vypracovaného projektu. To bylo zaručeno, neboť projektant stavební společnosti prováděl i během realizace dozor a kontrolu stavby.

„Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější. Při realizaci byl kladen důraz na detail a estetiku a i přes řemeslné nedostatky tehdejších profesí, které snižovaly komfort bydlení v původním stavu, podařilo se byt komplexně sjednotit a „očistit“ od stávajících nedostatků," poznamenává architekt.

Byt se nachází ve 4. patře cihlového domu. Původní dispozice bytu byla částečně pozměněna. Byt je situován v domě s kombinovaným konstrukčním systémem. Hlavní nosné a obvodové stěny jsou z cihel, stropy a příčky pak z betonových panelů. Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní je přímo napojené na průběžnou instalační šachtu domu.

Příčka byla vybourána

Ze samostatné kuchyně vznikl kuchyňský kout, který navazuje na jídelnu. Z té je pak plynulý přístup do obývacího pokoje. Obývák je dále přístupný z předsíně bytu prosklenými dveřmi s obložkovými zárubněmi. Slouží jako hlavní obytný prostor, přes který se přistupuje jak do kuchyňského koutu, tak i do ložnice na opačné straně dispozice. Panelová příčka mezi obývákem a ložnicí byla svépomocně vybourána, obývák se zvětšil a ložnice zmenšila. Panelová příčka byla nahrazena novou příčkou z Ytongu v posunuté pozici. Koupelna byla protažena na úkor stávající chodbičky do kuchyně. Byla osazena nová vana a umyvadlo se skříňkou. Pračka našla své místo v rozšířené koupelně. Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem v instalační šachtě bytového jádra.

Hra barev v koupelně

Investorka vybrala obklady převážně ve vděčné hnědobéžové barevné kombinaci formátu 20x50 cm. Dlažba je hnědá, ve formátu 33x33 cm. Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna funkce listely jako předělu mezi tmavým a světlým. Zvolená barevná kombinace vytváří příjemný dojem teplého prostoru. Dlažba je jednolitá a svou hnědou barvou doplňuje celkový výraz koupelny. V koupelně a na WC byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo.

Vinylové lamely a parkety

Podlahy v bytě jsou řešeny z části jako vinylové lamely v dekoru dřeva lepené na nivelační stěrku a z části byly ponechány původní vlýskové parkety, které byly zbroušeny, vytmeleny a nalakovány.

Chybějící místa v parketách, po odstranění obývákové příčky se povedlo doložit novými vlýskami. V celém bytě byly osazeny obložkové zárubně a dveře s bílým laminátovým povrchem, který splývá s okolními stěnami a nechá tak vyniknout dřevěný dekor vinylové podlahy či bukových parket.

Průběh stavby

Ačkoli byl byt ještě těsně před rekonstrukcí obýván, na první pohled bylo zřejmé, že je na hranici své životnosti. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektro, byly původní a naprosto nevyhovující. Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítala.

Bylo nutno odstranit staré nátěry, obklady a místy omítky, vyrovnat veškeré nerovnosti a provést kompletní štuky v celém bytě včetně stropů. Dále byly provedeny kompletní podklady podlah a jejich vyrovnání, tak aby mohla být položena finální nášlapná vrstva. Všechny původní dveře a zárubně byly vybourány a otvory byly začištěny a připraveny pro nové obložkové zárubně a dveře s bílým laminátovým povrchem.

Pravidelné kontroly

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru, koordinace jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Společné prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění prací. V domě byl zajištěn průběžný úklid společných prostor domu. V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem, jejichž důsledkem bylo též hladké závěrečné předání stavby. Nakonec se Kateřině a jejímu příteli v bytě tak zalíbilo, že se jej rozhodli, ještě než se pustí do pronajímání, zabydlet.

Text: Jan Chára

Plánky a foto: Nabastav

NABASTAV s.r.o. je specialista na rekonstrukce bytových jader a bytů. Zkušenost je jedním z hlavních pilířů úspěchu v jakémkoliv oboru. Rekonstrukcím se naši pracovníci věnují nezávisle více než 12 let. Pokud se k tomu přidá zájem, vstřícnost a zápal, pokud je práce koníčkem, máte vyhráno. Výsledky práce pak vždy mluví za vše. Nechte se inspirovat fotogalerií, články v magazínech nebo postřehy zákazníků. Navštivte reference a čerpejte z již vykonaného. Těšíme se na vás na stránkách www.nabastav.cz.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne