Splněný sen vášnivého paraglaidisty

Datum: 11.8.2014
obrázek
Možnosti účelnějšího řešení bytu podle našich potřeb hledáme prakticky u všech typů bytů, bez ohledu na jejich velikost. U malých bytů jsou naše potřeby ještě naléhavější. V úvahu přichází i nové řešení koupelny a toalety – cílem bývá především větší velikost. Každá místnost by měla mít po rekonstrukci dostačující prostor na její funkci a praktické využití.

Za odborníky včas

Myšlenku rekonstrukce bytu Irena s Markem zpracovávali postupem hodným profesionálů. Nic neponechali náhodě a hned zpočátku přizvali ke svým úvahám architekta. Zbytečnost? Naopak. „Nechtěli jsme udělat chybu. Hodně jsme přemýšleli nejen o stavebních úpravách, ale také o tom, jak budeme mít byt zařízen. Nechtěli jsme, abychom třeba zjistili, že jedna stěna měla být o trochu delší, protože jinak nastane problém s umístěním kuchyňské linky, nebo že nová koupelna nebude až tak skvělá, jak jsme si ji představovali."

Požadavky investorů

„Při nastěhování do nového bytu v Brně Lesné oslovili naši firmu dobří známí a chtěli poradit s rekonstrukcí a vybavením interiéru získaného bytu. Zadání bylo celkem jasné. Vybourat původní jádro a vytvořit novou koupelnu a v souvislosti s tím také zmodernizovat kuchyň. Důležitý byl dovětek investorů, který zněl: „Půjde-li s klasickým panelákovým 2+1 udělat ještě něco více, máte volné ruce," podotýká architekt Petr Bořecký z ateliéru a53 v Brně. Investorům tak byly předloženy tři dispoziční návrhy, které v různých variacích řešily daný prostor. Nejvíce se líbila a také byla vybrána dispozice s propojením kuchyně a obývacího pokoje, která obsahovala také zrušení chodby do kuchyně a přičlenění její plochy k prostoru obývacího pokoje.

Na zelené louce

Když se investoři nebojí bourání, je proměna bytu snadnější a výsledek lépe naplní požadavky zadavatele. „Marek s Irenou si přáli klidné, pohodlné a funkční prostředí bez zbytečných dekorací. Celkové rozměry bytu jsou velmi malé, proto se s nimi v projektu muselo pracovat opatrně, aby získaný prostor byl plně využit,“ vysvětluje architekt, který se rozhodl, že jednu z příček tak zvaně zlomí.

Dobře zalomená zeď

„Příčka mezi koupelnou a obývacím prostorem se mírně rozevírá k vytvoření většího prostoru kuchyňského koutu a zároveň navádí směrem k obýváku. Zde měli investoři trochu obavy z půdorysně šikmé stěny, každý, s kým se radili, je zrazoval. Nechali se ovšem přesvědčit a jsou opravdu spokojeni. „My používáme tento prvek, ne pravoúhlého prostoru, velmi často, čímž tvoříme prostor zajímavějším a rušíme hluchá místa a kouty," poznamenává architekt Bořecký.

Zvětšený obytný prostor

Zeď mezi kuchyní a obývákem byla nosná, nikoliv příčka, bylo tedy zapotřebí ztužení ocelovými profily po obvodu zřizovaného otvoru. Zásah proběhl bez komplikací. Vybouráním panelu, dělícím kuchyň a obývák, byl vytvořen z klasického panelákového 2+1 moderní byt s otevřenou dispozicí a zvětšeným obytným prostorem.

Slunce v koupelně

Koupelna a toaleta byla vyzděna z pórobetonových tvarovek. Tak aby bylo zajištěno prosvětlení koupelny a vstupní chodby, byly do těchto příček vsazeny prosvětlovací pásy z luxferových tvárnic. Nad kuchyňským koutem vodorovný pás do koupelny, vedle dveří do koupelny svislý k prosvětlení chodby. V koupelně byla zrušena malá vana a nahrazena sprchovým koutem, čímž se do koupelny vešla i pračka. Obklad byl zvolen z černé keramické mozaiky. První, co po vstupu do koupelny upoutá, je rozptýlené denní světlo, prostupující přes luxferovou stěnu z kuchyně. Oboustranně pískované matové luxfery jsou neprůhledné, a proto koupelně nechybí ani potřebná intimita.

Světlo a vzdušnost

Panelákový 2+1 byl obvyklou skládačkou malých a ještě menších místností se spoustou dveří a špatně využitelným prostorem. Zásahem architektů získal světlo, vzdušnost a zřetelný punc originálu. Vybouráním panelu, dělícím kuchyň a obývák, se podařilo z klasického panelákového 2+1 vytvořit moderní byt s otevřenou dispozicí a zvětšeným obytným prostorem. Vzhledem k velikosti kuchyňského koutu bylo upuštěno od potřeby jídelního stolu. Plocha potřebná ke stolování vznikla konzolou z kuchyňské linky. Kuchyně a obývací prostor jsou opticky odděleny posuvnou zástěnou, na níž je grafická tapeta paraglaidingového křídla. Což je vášeň investora.

Rada nakonec

Pokud projekt i realizaci dělá stejná firma, je pravděpodobnější, že výsledek bude takový, jaký očekáváte. Jestliže si na realizaci musíte najmout jinou firmu, předem si vyžádejte fotografie jejích realizací a reference. Nejlepší je navštívit konkrétní realizaci firmy osobně a promluvit si se zadavateli rekonstrukce.

Ateliér a53 architekti

vznikl v květnu roku 2003, jako volné sdružení architektů zabývajících se zhmotňováním prostorových vizí. Jsme specialisté na moderní stavby pro bydlení (rodinné domy, bytové domy, interiéry). Provádíme jak novostavby, tak rekonstrukce. Dále projektujeme administrativní a průmyslové objekty, objekty veřejné vybavenosti a veřejná prostranství. Vytváříme studie s vizualizacemi, zařizujeme územní řízení a stavební povolení, řešíme prováděcí projekt s podrobným rozpočtem stavby, spolupracujeme s prověřenými stavebními firmami, se kterými jsme schopni provést realizaci projektu (jednoduché stavby přímo realizujeme). atelier@a53.net

Text: Jan Chára

Foto: Jiří Ernest

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
47%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne