Už jste zkusili falafel?

Datum: 28.7.2014
obrázek
Základní ingrediencí pro přípravu falafelu je cizrna. Po celém světě je pěstováno přibližně 43 druhů této luštěniny, zvané též římský hrách. Po hrachu a fazolu je cizrna třetí nejvýznamnější pěstovanou luštěninou na světě. Pochází pravděpodobně z Turecka nebo Sýrie a byla vyšlechtěna z divokých druhů.

Dnešním největším producentem cizrny beraní, jak se správně tato luštěnina nazývá, je Indie, pěstuje se však i na Blízkém východě, v severní Africe, ale též v Mexiku. Uvádí se, že cizrna je vhodnou potravinou při prevenci kardiovaskulárních chorob, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a je kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin.

Pokrm zvaný falafel pochází z Egypta, kde se původně připravoval z bobů. V dnešní době je oblíbený zejména v Libanonu a Izraeli, ale rozšířil se možná po všech kontinentech. Pokrm je bohatý na proteiny a vitamíny a stal se součástí vegetariánské stravy. Okusit jej však mohou všichni. Již při přípravě pokrm okouzlí libou vůní kombinace česneku a římského kmínu. Neodmyslitelnou součástí podávání falafelu je jogurtová omáčka. Pokrm nejlépe chutná spolu se zeleninovými saláty nebo zeleninou dušenou.



Falafelové kuličky s jogurtovým dipem (omáčkou)

na kuličky: 2 hrnky vařené cizrny (příp. konzervované), 1 větší cibule, 2 lžíce čerstvé petrželky, 1 - 2 lžíce sezamových semínek, 3 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř

na jogurtový dip: 200 ml bílého jogurtu, 100 ml zakysané smetany, 2 stroužky česneku, hrst čerstvé petrželky, sůl

Sušená cizrna se vaří poměrně dlouho. Den předem ji pročistíme, propláchneme studenou vodou a namočíme, podobně jako jiné, nepředvařené, luštěniny. Před samotným vařením ji znovu propláchneme. Vaříme ji ve větším množství neosolené vody, pouze mírným varem zhruba 3 hodiny, dokud není zcela měkká. Poté ji scedíme a necháme vychladnout. Studenou cizrnu rozmixujeme na velmi jemnou kaši spolu s cibulí, česnekem, kmínem, mletým koriandrem a petrželkou, přidáme sezamová semínka, osolíme a opepříme. Misku překryjeme např. potravinářskou fólií a uložíme na zhruba hodinu do chladničky.

Mezitím smícháme všechny suroviny na jogurtovou omáčku, petrželku nasekáme na velmi jemno, česnek utřeme a v přikryté misce omáčku rovněž dáme chladit.

Z vychladlé a ztuhlé cizrnové kaše poté tvarujeme malé kuličky, případně kousky ve tvaru drobných zploštělých karbanátků a smažíme je v rozpáleném oleji do zlatova. Je však možné je péci i v troubě rozpálené na cca 200 °C na plechu potřeném olejem, každou kuličku rovněž potřeme lehce olejem. Pečeme několik minut, až začnou kuličky na povrchu zlátnout, poté kuličky obrátíme a dopečeme z druhé strany.

Falafelové kuličky můžeme napichovat na ozdobná párátka a namáčet v dipu. Na dozdobení pokrmu využijeme listový salát, nebo pokrájenou čerstvou či dušenou zeleninu. Kuličky je možno servírovat zabalené v chlebu pita. Pro pikantnější variantu je lehce pokapeme chilli omáčkou.

Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne