Kuchyň - centrum domova

Datum: 30.4.2014
obrázek
Základem každé kuchyňské sestavy jsou modulové skříňky v řadě standardních rozměrů, které je možné spolu libovolně kombinovat. Není tedy důvod, proč se odvracet od velké sestavy, která se vám líbila v kuchyňském studiu. Vyžádejte si seznam dílů a nechte si poradit.

V mnoha případech vám dokážou odborníci ve specializované prodejně opravdu dobře poradit, jak najít nejvhodnější řešení. Malé kuchyně ale přesto mají svá specifika. Zvláště při současných nárocích na vzhled a funkčnost kuchyně, včetně množství spotřebičů. Do výrobních programů některých společností byly proto zařazeny kuchyně, které jsou již přímo navrhovány do malých bytů.

Nová kuchyň je více na očích

Kolik místa budeme pro naši kuchyň potřebovat? „To záleží především na prostorových možnostech konkrétního bytu a na zvyklostech jeho obyvatel,“ vysvětluje ing. arch. Lucie Hladíková.

Novou kuchyň často pořizujeme v rámci rekonstrukce bytu. Trendem je propojení obývacího prostoru s kuchyňskou a jídelní částí, což staví možnosti kuchyně do zcela nového světla. „V první řadě klademe na výběr kuchyně daleko větší důraz – stane se nyní součástí obytného prostoru a ne pouze funkčním místem, kde připravujeme jídlo. Je běžné, že po otevření prostoru vyčleníme pro kuchyň také více prostoru. Nejběžnější rozvržení bývá ve tvaru písmene L, U, případně G, kdy je sestava zakončena malým stolkem, který současně tvoří předěl od obytného prostoru. Právě toto řešení je z hlediska využití prostoru v menších bytech optimální.“

Lepší využití stávajícího místa

Zcela bez šance na změnu nejsme ale ani v případě, že jsme v bytě žádné stavební úpravy neprováděli. „I v bytech, kde zůstává dispozice kuchyně původní, je možné získat více prostoru. Nejčastějším řešením je vybourání vestavěné potravinové skříně – nemusíte přitom bourat žádnou příčku a podle dlouholetých zkušeností je to snadný zásah. Tím je možné získat prostor i na protilehlé straně kuchyňské stěny. Důležitá je zejména další pracovní plocha a pochopitelně i úložné prostory spodních skříněk, na zvážení zůstává, zda zde budeme chtít i závěsné skříňky. Nová kuchyň tak i bez stavebních zásahů může získat prakticky dvojnásobnou velikost využitelné plochy.“

Nejen hezký vzhled skříněk

Kuchyň – to by určitě neměl být jen hezký vzhled skříněk. O naší spokojenosti rozhoduje také objem a dostupnost úložných prostor skříněk. Určitě se vyplatí si připlatit za výsuvy a vnitřní drátěné vybavení, které nám usnadní každodenní manipulaci s nádobím a současně nám zaručí snadný přehled nad veškerým vybavením.

O kvalitě kuchyně výrazně rozhodují její skryté, a proto často podceňované části. Typickým příkladem je třeba kování. Z pohledu odborníků je to dokonce to první, o co bychom se měli před nákupem kuchyně zajímat. Pojezdy a kování jsou totiž nejvíce vystaveny každodennímu provozu. „Každý kupující by se měl snažit obeznámit s podrobnostmi – zeptat se, jaká je značka kování, případně od jaké firmy. Vodítkem kvality pro něj může být certifikát, který by mu v prodejně na vyžádání měli předložit. O důležitosti kvalitních pojezdů a kování pro funkčnost kuchyně svědčí i to, že právě od nich se odvíjí i délka záruky, vztahující se na celou kuchyňskou sestavu,“ vysvětluje dále Lucie Hladíková.

Potřeby uživatelů kuchyně

Univerzální vybavení kuchyně neexistuje a vždy by mělo vycházet z potřeb jejích uživatelů. Jiné nároky bude mít mladý, bezdětný pár, jiné starší manželé s řadou nashromážděných, více či méně důležitých věcí. Základní vybavení, určující funkčnost kuchyně, je však společné.

Základem každé kuchyně je varná plocha a dřez. Běžným standardem se dnes stala sklokeramická varná deska. Pokud jsme dosud měli plyn, mohou nastat při uvažované změně komplikace. Pro provoz sklokeramické varné desky je totiž nezbytný přívod 380 W, který ale není ve všech domech zaveden. Proto je důležité si i tyto informace předem zjistit.

Dostatečně velká pracovní plocha

Důležitou podmínkou naší spokojenosti je dostatečně velká pracovní plocha, což je tradičně jedna z největších výtek původním kuchyním. Nezbytná je zejména vedle dřezu a varné plochy. „Při návrhu řešení kuchyně je praktické, pokud například umístíme odkapnou plochu dřezu na stranu k varné ploše. Pak ji totiž můžeme současně používat i pro rychlé a bezpečné odstavení horké nádoby z plotny.“ Další pracovní plochu můžeme získat i na přídavné desce, sloužící na zakrytí dřezu, na které se často může i krájet.

Nebojte se vyhledat pomoc profesionálů

Návrh řešení nové kuchyně by měl být svěřen do rukou profesionálů. V kuchyňských studiích nejlépe znají kompletní rozměrové řady modulů, včetně vhodných kombinací a samozřejmostí jsou odborné znalosti a zkušenosti, které my, běžní uživatelé, při nejlepší vůli nemůžeme získat.

Na první návštěvu do kuchyňského studia si s sebou přineste orientační nákres kuchyně – nemusí být v měřítku, neměly by ale chybět základní rozměry prostoru. Důležité je zakreslení instalace plynu a rozvody vody a odpadu. Bude-li nákup kuchyně součástí rekonstrukce bytu se stavebními úpravami, je vhodné přijít před jejich započetím. Podle zkušeností pracovníků kuchyňských studií se často stává, že pak chybí doslova pár centimetrů, aby mohla být kuchyň navržena v optimální podobě. V této době je také ještě bez problémů možné ze stejných důvodů připravit i změnu v přípravě rozvodů a instalací.

Dobrá rada nad zlato

A jací jsme zákazníci? „To není možné takto obecně říci. Někdo přichází s jasnou představou, jiní podobu své nové kuchyně společně s námi teprve hledají. Všem se snažíme pomoci radou, zkušenostmi. Nikde není psáno, že se jimi musí řídit – je to ostatně jejich domov. V každém případě by měli názor někoho jiného alespoň vyslechnout, případně o něm popřemýšlet. Často se totiž stává, že se zákazníci pohybují v mezích své původní kuchyně a teprve v kuchyňském studiu si uvědomí, že ji mohou mít koncipovanou zcela jinak, často podstatně vhodněji. Argument, že jsou na nevhodné řešení původní kuchyně již zvyklí, je právě nyní čas změnit.“

Text: Jan Chára

Foto: archiv firem

Málo místa?

  • Dřez lze zakrýt přídavnou deskou, která pak poslouží jako další pracovní plocha.
  • Odkapávací plocha mezi dřezem a sporákem může současně sloužit pro odstavení horkých nádob
  • Myčky nádobí jsou k dostání i v šířce 40 cm.
  • Prostor ušetří prvky závěsného drátěného programu – nejčastěji používané náčiní máme navíc hned po ruce. Ve skříňkách pak drátěný program poslouží k lepšímu a přehlednějšímu využití prostoru.
  • Beze zbytku využívejme rohové prostory skříněk – pro tento účel slouží různé způsoby otočných výsuvů a další řešení.
  • Kuchyňskou sestavu můžeme zvolit až do výše stropu.

Funkčnost především

  • Potřebné plochy a zařízení mají být v dosahu při minimálním pohybu.
  • Snažíme se o dostatek prostoru pro činnost s ohledem na otevírání dveří a vysunutí zásuvek.
  • Potřebujeme pracovní plochu uspořádanou na možnost přípravy potravin, čištění a následnou tepelnou úpravu. Zóny sestavíme tak, aby činnosti mohly být vykonávány postupně, jak je nutné při přípravě jídel.
  • Veškeré plochy mají být dostatečně osvětlené. Musíme vyřešit sestavu světelných zdrojů a zásuvky pro připojení přenosných elektrických spotřebičů.

I v té nejmenší kuchyni musí být

  • chladicí centrum (chladnička, mraznička)
  • varné centrum (varná deska, trouba na pečení)
  • umývací centrum (dřez, baterie, odpadkový koš, myčka nádobí)
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne